Patrice Lumumba (1925-1961). Conducător revoluţionar congolez.

Un martir al independenţei din Africa
Discipol al lui Nkrurnah, un autodidact neînsemnat, Lumumba şi-a construit reputaţia pe intransigenţă. Şi-a făcut atât de mulţi duşmani încât dispariţia sa tragică a liniştit pe toată lumea.

Modest funcţionar de poştă într-o ţară colonizată de belgieni, tânărul Lumumba este convins că are o misiune istorică de îndeplinit: urmaş al unui conducător care luptase împotriva colonizării de către albi, pasionat cititor al operelor lui Marx, îi admira pe toţi marii lideri ai decolonizării Africii negre.

Patriotism şi socialism
In toate discursurile lui Lumumba transpare admiraţia sa pentru Nkrurnah, conducător al mişcării de independentă ghaneene, pentru Kenyatta, liderul kenian, pentru tanzanianul Nyerere şi pentru toţi patrioţii din Africa francofonă: Senghor, Houphouet-Boigny, Sekou Toure.

Ideea panafricană construită pe încercarea adaptării teoriilor socialiste şi a luptei împotriva exploatării coloniale este cea mai importantă din gândirea lui Patrice Lumumba. Fără a fi un adevărat teoretician, este un excelent orator şi un om de acţiune hotărât care, în destul de puţin timp, cristalizează în jurul său, în cadrul MNC (Mişcarea naţională congoleză), în 1958, toate grupările de stânga.

Inchis de mai multe ori de autorităţile coloniale, Lumumba grupează în jurul sau o puternică mişcare de protest. Legăturile cu Moscova, prin intermediul comuniştilor locali, îi radicalizează poziţia.

Un lider incomod
In iunie 1960, datorită faptului că a negociat independenţa timp de mai multe luni, ajunge în fruntea guvernului preşedintelui Kasavubu. însă tulburările etnice, masacrele colonilor belgieni şi secesiunea katangheză dau naştere unor tensiuni puternice în echipa conducătoare. Lumumba cheamă poporul şi nu ezită să ţină un discurs extrem de violent în faţa regelui Baudouin al Belgiei. Partizanii lui Lumumba, care în mare parte vin din asociaţiile militante şi din grupurile de luptă din ţară, aplică pe teren teoriile dure ale acestuia.

Destituit de Kasavubu, urmărit de trupele generalului Mobutu, Lumumba intră în clandestinitate. Trădat câteva luni mai târziu, moare torturat în ianuarie 1961.

Lucrări
Patrice Lumumba şi-a început cariera de tânăr contabil printr-o deturnare de fonduri destinată să-i finanţeze activităţile sindicale şi patriotice.

Condamnat la închisoare, a profitat pentru a scrie o mică lucrare unde vedem formându-se concepţia care va face din el un lider al independentei congoleze: Congo este o ţară a viitorului? (1956).

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment