Ramses II (1304-1236 i. Hr.). Faraon al Egiptului din 1298 pana la sfarsitul vietii.

Un record: saizeci de ani de domnie!
Pentru a-si consolida puterea, Ramses a impins zeificarea pana la maxim si a stiut sa foloseasca toate artele pentru a ralia la puterea lui un popor intreg, nelinistit de propria lui decadenta.

Comandant de razboi
Ramses II se inscrie in continuitatea dinastiei fondate de Ramses I si Sethi I. Marile lui fapte de razboi nu sint superioare celor ale predecesorilor lui, dar el a avut inteligenta politica de a aduce linistea poporului egiptean semnand o alianta definitiva cu hititii, care amenintau regatul de generatii intregi.

Pentru a-si demonstra vointa de a apara tara, Ramses muta sediul autoritatii, aflat pe atunci la Memphis, la Tanis, mai in nord-est, in delta, care era regiunea cea mai expusa la raiduri permanente.

Puternic zdruncinata de erezia lui Akhenaton, tulburarile interne si invaziile straine, increderea poporului trebuia reaprinsa.

Arma artistica si religioasa
Lunga domnie a lui Ramses II si-a propus drept scop restaurarea stilului de conducere contestat al faraonilor.

El a pus sa fie cantate faptele sale de vitejie in lungi poeme epice predate de preoti. In acelasi scop, a dat ordin sa se construiasca temple de o splendoare necunoscuta inca la Abu-Simbel, in sud. Imense basoreliefuri sculptate in piatra reprezinta celebra batalie a lui Kadesh impotriva hititilor.

Intrarea in templul subteran, gigantica pestera sapata in munte, este flancata de patru statui gigantice inalte de 20 de metri. Ele au contribuit mult, prin maretia lor, la reconstruirea, in fata poporului uluit, a imaginii unei dinastii puternice si protectoare. In interior, Ramses II, divinizat, este reprezentat din nou, pe acelasi plan cu Phtah si Amon.

Templele din Abu-Simbel nu sint semnul unei simple reinnoiri artistice, sau al ameliorarii tehnicilor arhitecturii si sculpturii. De fapt, aceste constructii definesc, cel putin tot atat cit si victoriile militare sau optimizarea structurilor administrative, o vointa de a combate anarhia politica si decadenta anterioare dinastiei Ramses, unificand poporul pe baza unui proiect social comun, simbolizat de un faraon egal zeilor.

Marea familie
Traditia acorda lui Ramses II o progenitura de o suta de copii, din care cincizeci si doi de fii. La inceputul anului 1995, a fost descoperit un imens mausoleu subteran, numit „Mormantul nr. 5". Sapaturile au permis deja identificarea a saizeci si doua de cripte aliniate dupa un plan geometric in „T". Vizitata de pradatori din cele mai vechi timpuri, aceasta necropola familiala este inca bogata in fresce si in foarte multe basoreliefuri.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment