Sfantul Francesco d'Assisi si Sfantul Dominic (1182-1226) si (1170-1221) corespunzator. Fete bisericesti.

In cautarea unui ideal al Evangheliilor
Mergand impotriva curentului fata de biserica timpului, ei au facut din saracie cea mai inalta dintre virtutile crestine si au declansat o mare zguduire morala intr-o institutie discreditata. Timp de o generatie, Francesco d'Assisi si Dominic de Caleruega au revigorat idealul monastic de la inceputuri, insistand asupra saraciei evanghelice.

Dar, in acest timp de decadere a bisericii (cruciadele au esuat si coruptia domnea peste tot), acesti doi predicatori nu puteau sa se multumeasca cu izolarea in singuratatea manastirilor.

Calugarii cersetori
Ordinele lor, respectiv franciscan si dominican, au cunoscut un succes enorm: incepand cu mijlocul secolului al XlII-lea, cel al Sfantului Francesco numara peste 5000 de calugari si, in anul 1290, aproape 200 000, repartizati in 8000 de manastiri, din Ungaria si pana in Spania, fara a uita Italia, Franta si Germania. In aceeasi perioada, dominicanii, a caror recrutare era mai elitista, au atins numarul de 15 000 de frati cersetori, apartinand unui numar de 600 de manastiri.

Rigoarea morala si teoretica a fondatorilor i-a sedus pe cei mai mari intelectuali ai Evului Mediu: astfel, Roger Bacon, mare savant britanic din secolul al XlII-lea, filozoful Duns Scot sau Sf. Anton de Padova erau franciscani; Sfantul Toma d'Aquino, mare ganditor al filozofiei scolastice, era dominican.

Valoarea exemplului
Modul de viata auster al fratilor fondatori se delimita de afacerismul vechilor ordine benedictine, de aviditatea si de salbaticia cavalerilor teutoni, templieri sau ospitalieri. In plus, elocventa Sfmtului Francesco si a Sfintului Dominic era reala. Traditia povesteste ca ei puteau convinge pe oricine; la anuntul sosirii lor, se aduna o mare multime in orase si sate. Prelatii in functie se temeau de forta de caracter a acestor calugari cersetori a caror retorica ii entuziasma pe saraci. Slabiciunea calugarilor predicatori, refuzul luxului si violenta diatribelor lor impotriva demnitarilor corupti au contribuit foarte mult pentru a reda bisericii credibilitatea pe care o pierduse in ochii oamenilor din popor.

Pasarelele Inchizitiei
Sfantul Francesco era un om blajin si plin de bunatate: iubirea lui pentru creatia divina il facea sa considere pasarile niste surori. Era de asemenea un mistic, animat de credinta si convins de vocatia sa. Din acest punct de vedere el se apropie de Sfantul Dominic care a declansat cruciada impotriva albigenzilor. Astfel, unii preoti cersetori au participat activ la ororile Inchizitiei, creata la putina vreme dupa aceea.

Ei combateau erezia in numele puritatii dogmei catolice cu aceeasi rigoare infierbantata care le anima toate faptele. S-au ilustrat in mod deosebit in lupta impotriva vrajitoarelor si a indienilor din Lu-mea Noua...

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment