Filozoful italian Toma d'Aquino (1225-1274) este faimos pentru lucrările sale teologice şi în special pentru Summa Theologiae, care este, probabil, cea mai completă şi mai larg acceptată sinteză a doctrinelor teologice catolice făcută vreodată.

Nu greşim dacă afirmăm că nimeni n-a mai pus la punct un sistem filozofic atât de minuţios gândit. Chiar dacă nu este de acord cu ipotezele sau concluziile lui d'Aquino, cititorul va fi sigur impresionat de inteligenţa sa ieşită din comun.

Dar o mare parte a scrierilor lui d'Aquino tratează probleme abstracte şi metafizice pe care majoritatea oamenilor nu le consideră de o importanţă practică prea mare. Totodată, el a abordat probleme etice; scrierile sale însă, chiar dacă au sistematizat credinţele catolice din perioada anterioară, nu au adus nici o schimbare semnificativă principiilor morale sau gândirii politice.

Şi se pare că citirea lucrărilor lui d'Aquino n-a dus nici la convertirea prea multor persoane la catolicism ori, în general, la creştinism. De aceea, oricât de inteligente sau corecte ar fi fost speculaţiile lui, mă îndoiesc că au influenţat prea mult comportamentul uman şi cursul istoriei.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment