Simon Bolivar (1783-1830). Om de stat sud-american.

Eliberatorul Americii latine
Nu a fost primul care a incercat sa zdruncine jugul Spaniei in America de Sud. Insa a reusit sa integreze in mod eficace miscarile de independenta rivale sau inamice.

Incompetenta guvernantilor, coruptia administratiei coloniale si impartirea societatii in caste definite in functie de bogatie si de culoarea pielii, subminau de mult Imperiul Spaniol care dura de trei secole. Revolte succesive in Mexic, Venezuela, Chile si Peni au suscitat teribile razboaie civile. Printre liderii cei mai populari ai acestor lupte de independenta trebuie sa-1 citam pe Simon Bolivar, un creol bogat care a luat conducerea miscarii de eliberare pe intreg continentul sud-american.

Un ganditor republican
Ostil monarhiei, tanarul Bolivar calatoreste in Europa, unde este cucerit de ideile Revolutiei franceze, si se hotaraste sa-si elibereze tara de sub tutela spaniola. Initiat in francmasonerie, actioneaza mai intai in diverse societati secrete, apoi intra, incepand din anul 1810, in viata publica, participand la prima guvernare libera a Venezuelei rasculate. Peste un an, va fi unul din cei care vor proclama independenta Venezuelei. Tanarul patriot, cu o elocventa rafinata, amator de lucrari romantice si cititor al lui Jean-Jacques Rousseau, este propulsat la rangul de general.

Generalul eliberator
Neintelegerile profunde cu aliatii il silesc pe Bolivar sa caute in popor energia necesara victoriei. In fruntea unei armate de tarani rasculati, sfarseste prin a reusi contraofensive fulgeratoare si, din 1813, dupa eliberarea Caracasului, a devenit eroul tuturor patriotilor sud-americani.

Dar Spania recucereste una cate una regiunile eliberate. in timpul exilului in Jamaica El Libertador scrie pamflete si cauta un nou sprijin, chemand neincetat poporul la revolta. Mai multe succese militare ii permit sa debarce pe Orinoco, de unde conduce atacuri epuizante impotriva fortelor coloniale spaniole.

Cucerirea oraselor Caracas, Quito si Bogota il aduce in fruntea unui imens teritoriu eliberat. Pune sa se voteze constitutii republicane si puterea sa personala se afirma din ce in ce mai dictatorial. Foarte criticat, demisioneaza in 1830 si moare bolnav in acelasi an.

Intelectual
Bolivar a fost, in primul rand, un student admirator al Luminilor, al Frantei si al lui Napoleon. Cand, din cauza esecurilor militare, a trebuit sa se exileze, a reinceput sa scrie si datorita scrierilor sale a putut sa se mentina la conducerea miscarii. Scrisorile, pamfletele si eseurile sale politice il arata un republican pasionat, cateodata populist, intotdeauna chibzuit si chiar calculat. Si azi pe continentul sau trece drept cel mai stralucit om politic pe care i-a dat America Latina.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment