Soliman Magnificul (1494-1566). Sultan al Imperiului Otoman din 1520 pana la sfarsitul vietii.

Varsta de aur a civilizatiei islamice
In timpul domniei sale, otomanii i-au egalat si apoi i-au depasit pe toti rivalii lor europeni. Soliman a facut din lumea musulmana cea mai importanta dintre puterile timpului sau.

Textele turcesti il numesc „Selim II Legiuitorul" ; occidentalii, impresionati de curtea turceasca si de comportamentul belicos al sultanului, au preferat sa-1 numeasca „Magnificul". Insa, inainte de toate, Soliman a fost un organizator.

Administrator emerit
Puterea statului sau tinea, pana la obsesie, de reglementari. Edictele, decretele si legile promulgate de acest geniu al administratiei au fost nenumarate. El a normat totul, dand unui teritoriu disparat o unitate politica, si a permis tuturor popoarelor imperiului sa atinga o prosperitate economica pe care insasi Europa era geloasa.

Dur cu dusmanii, nemilos cu instigatorii (el i-a ucis pe doi din fiii lui pe baza unei simple banuieli), Soliman stia sa-si cultive popularitatea prin aparitii publice regulate: in fiecare vineri venea sa se inchine si sa se roage la moschee in mijlocul credinciosilor, intr-o tacere absoluta. Sentintele sale pareau juste tuturor.

Comportamentul sau consecvent, vorbele sale moderate ii seduceau atat pe mestesugarii din piete, cit si pe ambasadorii straini.

Calatorii il descriau ca pe un barbat inalt, cu tenul palid, cu privirea patrunzatoare, cu vocea calma si grava, „mai curand un student decat un sultan", dupa cum spun cronicarii... Amator de arta si de cultura, Soliman a favorizat inflorirea civilizatiei musulmane.

Cuceritor fara pereche
Talentele sale intelectuale s-au ilustrat si in razboi: el a adaugat Ungaria imperiului sau, ocupind Balcanii de la Budapesta la Belgrad, a ajuns pana la Adriatica si a asediat de doua ori Viena. A anexat Maghrebul si a inclus Siria in posesiunile sale. La moartea lui, marina turca domina Mediterana: armatele otomane ocupau intreaga lume musulmana, inclusiv Africa de Nord, Orientul Apropiat, Egiptul si Arabia.

Adorat pretutindeni ca un zeu, Soliman a accentuat sinergia intre administratia statala si puterea religioasa. Se pare ca simtul sau ascutit al dreptatii a intarit pentru mult timp o lume islamica, lume care inaintea lui era corupta si dezbinata.

Birocratie
Occidentalii abia ieseau din Evul Mediu cand au putut admira spectacolul unui imperiu condus in maniera unei intreprinderi familiale ordonate si coerente; un numar atat de mare de popoare li se parea imposibil de guvernat. Totusi, sultanul, ajutat de ulemas (doctori in drept) administra, cu sprijinul unei multitudini de relatii politice si religioase, ansamblul vietii economice, sociale si culturale a imperiului.

Birourile administrative acopereau intregul teritoriu, sprijinite de detasamente permanente ale armatei. Competenta acestei birocratii a fost exemplara timp de secole.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment