Solon (640-558 i. Hr.). Legiuitor atenian la putere din 594 pana in 593 i. Hr.

„Un om, o voce": un slogan revolutionar
Constitutia sa a reglat viata politica si sociala a Atenei pana in epoca romana. Legendarul sau simt al masurii a fost unanim recunoscut intr-o citadela la limita destramarii.

Ales arhonte in 594 pentru a pune capat tulburarilor civile, Solon, aristocrat instarit, a castigat simpatia micului popor anuland prin decret toate datoriile, precum si ipotecile care apasau exploatarile agricole.

Masuri de urgenta
In ciuda opozitiei proprietarilor bogati, el a abolit robia pentru datorii si a cheltuit banii statului pentru a-i rascumpara pe cetatenii atenieni vanduti ca sclavi in strainatate. Printr-un alt decret, el a schimbat etalonul monetar, facand sa treaca mina de la 73 la 100 de drahme. Astfel, oamenii saraci castigau dintr-o data 25 % pe stocul lor de numerar! Imensa majoritate a cetatenilor din Atica 1-a considerat atunci pe Solon un erou al cauzei populare si legiuitorul a putut sa inceapa reforma politica.

O constitutie „democratica"
Dupa ce a amnistiat, prin decret, toate crimele si delictele legate de tulburari politice ale perioadei precedente, ceea ce multumea toate clasele sociale ateniene, Solon a convins nobilimea de necesitatea de a imparti responsabilitatile puterii cu cetatenii liberi definind o lege comuna si aplicabila tuturor. In schimbul promisiunii de a nu imparti poporului pa-minturile nobililor, aristocratia ateniana a acceptat principiul izonomiei sau „egalitatea in fata legii".

Incurajat de aceasta aprobare, Solon a instaurat un impozit progresiv, a abolit codul penal al unui arhonte precedent, Dracon, considerat prea favorabil celor puternici si a intarit puterile adunarii, formata de acum inainte pe principiul „un om, o voce". in ciuda opozitiilor, el a favorizat clasa negustorilor oraseni, a subventionat productia agricola si transporturile maritime.

Durata aplicarii legilor lui Solon este masura insasi a calitatii consensului social pe care 1-a obtinut: nobilimea isi pastra pamanturile, dar isi impartea drepturile cu micii agricultori, in timp ce paturile de artizani si de negustori se lansau la asaltul Mediteranei, facand din Atena, incepand cu secolul urmator, marea putere economica a regiunii.

Durabil
Solon a fost considerat, pe timpul vietii, ca unul din cei sapte intelepti ai Greciei, pentru cinstea si prevederea sa; el i-a facut pe atenieni sa voteze o lege destinata sa impiedice orice modificare a Constitutiei sale timp de cel putin zece ani. Astfel, Pisistrate si chiar Clistene nu i-au adus decat retusuri, astfel incat Cicero a putut afirma, patru secole si jumatate mai tarziu: „Constitutia lui Solon este inca in vigoare la Atena,".

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment