Sun Tse sau Sunzi (sec. al Vl-lea i. Hr.). General si strateg chinez.

Primul teoretician al gherilei
Conceptia lui asupra razboiului, fondata pe studiul psihologic si calculul economic, a facut din acest general chinez un maestru al strategilor din intreaga Asie, unde reputatia lui este inca nestirbita.

Intr-o lume in care soarta armatelor se juca, pe campul de batalie, mai mult pe numarul soldatilor decat pe tactica pura, putea sa para greu sa-i vii de hac unui dusman mai puternic. Sun Tse a fost unui dintre creatorii unei teorii susceptibile sa dea o sansa celor mai slabi; spre deosebire de costisitoarele infruntari clasice, front in fata frontului, aceasta noua tactica preconizeaza folosirea unor minibatalii sub forma de lovituri asupra arier-gardei si flancurilor dusmanului. Aceasta conceptie, fondata mai mult pe cautarea eficacitatii si mai putin pe cea a gloriei, se intemeiaza pe incercuiri si pe contraincercuiri.

Psihologie si propaganda
Teoria gherilei elaborata de Sun Tse a pus in valoare, printre altele, razboiul psihologic: astfel, bunul general urmareste, inainte de toate, demoralizarea dusmanului prin ambuscade permanente si propagarea zvonurilor false, in paralel, el lucreaza la realizarea unitatii taberei sale prin campanii de convingere indreptate spre oamenii simpli.

Paralizie
Sun Tse compara armata oricarui dusman cu un corp omenesc ale carui parti mai fragile ar fi: burta, membrele si spatele, respectiv recoltele, drumurile si trupele izolate.

A-si infometa adversarul distrugand recoltele sau daramand podurile, a-i distruge capacitatea de lupta atacand drumurile importante, convoaiele cu hrana sau taberele adormite, acestea erau principiile acestui strateg care considera razboiul drept „arta de a-si pastra fortele intacte".

Dupa el, era preferabil sa cucereasca un oras fara lupta sau sa goneasca o armata cu ajutorul poporului si, de aceea, indemna fiecare sat sa-si asigure propria aparare. Opera sa a fost studiata de toti strategii Asiei antice si moderne — Mao Zedong se numara printre cititorii lui cei mai asidui, citindu-1 frecvent. Giap si Ho Si Min au afirmat in repetate rinduri ca i-au invins pe francezi la Dien Bien Phu datorita aplicarii principiilor strategice ale lui Sun Tse.

Jocul go
Se spune ca Sun Tse a avut revelatia strategiei luptei de gherila reprezentand o batalie pe o tabla de go, in ajunul unei lupte importante.

in acest joc complex nu exista tabere organizate in „linie de front", ca la sah. Fiecare adauga fara intrerupere jetoane acolo unde doreste: viziunea tactica clasica nu are ce cauta aici. Sun Tse era considerat drept imbatabil la go si i se atribuie chiar unele din regulile jocului, ca si numele unor tipuri codificate de atacuri.

Invincibilitatea sa a facut din Sun Tse un general temut de dusmani si adulat de soldatii sai care se simteau in siguranta sub conducerea sa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment