Tamerlan (Timur Lenk) (1336-1405). Emir turco-mongol, sef al armatelor din 1370 pina la sfirsitul vietii.

Fragelul tatar
L-a avut ca model pe Genghis Han, dar nu l-a putut egala in nici un domeniu, in afara de cel al cruzimii.
Timur Lenk (Timur „cel schiop") era mostenitorul unei familii turce musulmane care obtinuse, sub mongoli, conducerea Transoxianei, in Asia Centrala. Ajuns la virsta maturitatii, el a stiut sa se faca ascultat, in ciuda (sau gratie) citorva particularitati fizice: era, poate, albinos si, in mod sigur, schiop.

Inteligenta si talentele sale de orator au putut convinge triburile turcesti si tataresti de posibilitatea de a construi un imperiu universal, dupa modelul mongolilor. Respingind autoritatea hanului de la Pekin, Tamerlan a reusit, totusi, sa se sprijine pe ajutoare locale: el nu si-a dorit niciodata titlul oficial de han, dar a stiut, dimpotriva, sa foloseasca legitimitatea mongola actionind ca un descendent al lui Genghis Han.

In numele credintei
In numele credintei, Timur Lenk s-a lansat intr-o cucerire salbatica si hotarita a lumii, amestecind cu o mare iscusinta legea islamica (sariatul) si regulile mongole de guvernare (yasa lui Genghis Han). Era, cu siguranta, dificil sa imbini razboiul sfint al musulmanilor cu universalismul mongol, dar Tamerlan a fost cel care a convins multimile imense de posibilitatea de a reconstrui imperiul lui Genghis Han.

Cuceririle sale au fost tot atit de fulgeratoare ca si cele ale modelului sau: el a avut succes in India acolo unde Genghis Han a batut pasul pe loc.

Dupa ce, in anul 1398, a ras de pe fata pamintului Delhi, unde masacrele le-au depasit, daca acest lucru este posibil, pe acelea din Ispahan in 1387 si din Bagdad in 1394, Tamerlan a cucerit Afghanistanul, Georgia si Armenia, apoi a golit Damascul de locuitori, in 1400. Doar pronuntarea numelui sau infricosa populatiile din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu, in 1402, el a distrus ultimele forte otomane la Ankara si 1-a capturat pe sultanul Baiazid, apoi a devastat Anatolia si a depopulat-o aproape in intregime. A facut din Samarkand, capitala sa din Asia Centrala, un oras superb, populat cu mestesugari si comercianti deportati, a caror iscusinta ii uimea pe calatori.

Insa Tamerlan, conducator emerit si ucigas necrutator, nu a reusit sa-si construiasca un imperiu durabil, acesta a disparind imediat dupa moartea sa.

Emul
Asia Centrala a mai cunoscut citiva aventurieri singerosi dupa modelul lui Tamerlan: astfel, in plin secol al XVIII-lea, doar In vreo zece ani, Thamas Kuli Han, mai cunoscut sub numele de Nadir Sah, si-a stabilit dominatia asupra unei zone toarte vaste, din Caucaz pina in India. Dar, lipsit de orice alt sprijin decit acela al armatelor, acest imperiu a disparut in acelasi timp cu fondatorul sau.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment