Tchaka (1787-1828). Sef zulu.

Sufletul rezistentei africane impotriva invaziei
Tchaka reuseste imposibilul: sa unifice triburile inamice impotriva puternicei armate a colonizatorilor albi din Africa de Sud.

Boerii din Africa Australa, de origine olandeza, si colonii britanici afirma ca interiorul tarii era gol cand l-au ocupat, in realitate, migratiile popoarelor bantu impinse de zulusii veniti din nord populasera aceasta regiune de mai mult de un secol.

Cand albii au intrat in contact cu aceste triburi foarte razboinice, a inceput razboiul. Vreme indelungata organizarea si tehnologia europeana au facut sa esueze un inamic superior ca numar, dar divizat de razboaie tribale neincetate si incapabil sa tina piept armelor de foc ale albilor.

Le mai lipsea africanilor autohtoni un lider capabil sa depaseasca aceste handicapuri. Acest lider a fost Tchaka. Africa Australa pastreaza inca despre el o amintire vie.

Sa unifici si sa lupti
Acest rege zulu era analfabet, dar pusese sa i se citeasca opere istorice privind strategiile europenilor. Retinuse esentialul : o buna organizare, disciplinata si structurata conform unui principiu aritmetic simplu poate evita panica in fata inamicului si poate permite o buna transmitere a ordinelor. Si-a asigurat autoritatea asupra luptatorilor obisnuiti cu lupta individuala corp la corp, invatindu-i sistemul metric: a pus sa fie adoptat criteriul centuriei si al cohortei dupa modelul roman. in exemplele lui Attila si Gengis Han, a gasit principiul atacului simultan cu trei corpuri de armata. Asemeni lui Hannibal, a gasit principiul retragerii elastice.

A cunoscut viata lui Napoleon si si-a facut din el un idol. Datorita succeselor militare mai mult decit simbolice, a supus clanurile rebele sub conducerea sa centralizata si a incercat chiar sa creeze un stat zulu copiat dupa modelul european. Admira societatea spartana si stabilise reguli ale vietii comunitare dupa modelul „scolilor-cazarma" ale orasului antic. in ceva mai mult de zece ani, si-a extins dominatia in Mozambic, Natal, Lesotho si o parte a provinciei Cap, inainte de a muri asasinat. insa zulusii nu au fost cu adevarat supusi decat cu putin inainte de primul razboi mondial.

Un Napoleon al Africii
Poreclit astfel de dusmanii sai, de boeri (trib african) si de britanicii, Tchaka nu era decit unul dintre bastarzii unui rege zulu. A trebuit sa-si elimine toti rivalii inainte de a ajunge In sfirsit in sfatul sefilor natiunii zuluse. Caracterul autoritar, tenacitatea si capacitatea de a conduce au impus comparatia cu caporalul corsican.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment