Un cititor, dupa ce-a aflat cum se pun harbujii la murat, si-a manifestat curiozitatea de a sti si cum se mureaza varza.

Sunt mai multe moduri de a pune varza la murat, insa, mie, cel mai mult imi place varza murata conform unor retete moldovenesti, pastrate din negura vremurilor, poate din acea perioada tulbure cand moldovenii se ascundeau in padurile de nepatruns pentru straini, retragandu-se din fata hoardelor de tatari, iesite la prada.

Mai intai, pentru ca varza sa fie buna de pus la murat, trebuie sa fie deasa la frunze, iar daca a prins bruma de toamna, este si mai potrivita. De obicei se pune la murat varza culeasa toamna tarziu, pe la inceputul lui noiembrie sau chiar la sfarsit de luna. Fiecare capatana se curata de frunzele verzi inca, pana ajungem la frunza alba si deasa. Putem pune la murat capatani intregi sau taiate pe jumatate. Mai puteam scoate ciocanul sau il putem lasa pentru ca frunzele verzei sa nu se desfaca.

In butoiul in care punem varza, pe fundul lui, imprastiem grauntele de la vreo doi stiuleti de porumb. Grauntele vor da verzei acea culoare galbena, apetisanta dar va muia si nervurii, facand frunza buna pentru invelit sarmalele. Printre capatani putem lasa cate o frunza de foi de dafin. Ii va da o aroma aparte, mai ales daca vom pregati varza calita, cu afumatura de porc, sau cu carne de porc grasa: costita, ceafa, sau de pe burta. Ii buna si taiata marunt, amestecata cu ulei, recomandata a se consuma in Postul Craciunului.

Cand butoiul s-a umplut, punem saramura formata din apa de fantana sau izvor in care am pus sare grunjoasa, cate 30 g pentru fiecare litru de apa. Daca butoiul este de plastic, ii putem pune capacul, infiletandu-l. Daca butoiul este de lemn, ii suficient sa punem la gura o cruce de lemn, bine fixata in doage, pentru a nu da voie verzelor sa se ridice deasupra apei, iar pentru a nu da posibilitate sa cada ceva in butoi, deasupra punem si capacul, fara a-l fixa insa.

Butoiul cu varza trebuie pus la murat intr-un loc racoros, cu temperatura cat mai constanta. In lipsa beciului, a boxei, se poate pune in balcon. In acest caz butoiul se va infasura in paturi sau altceva potrivit, pentru a fi ferit de inghet. Pofta buna!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment