Gratarul este strans legat de anotimpul estival, asa cum printre semnificatiile cuvantului vara se gasesc, in afara de caldura, concediu si plaja, si gustul savuros si aromele imbietoare ale unui gratar bine facut.

In randurile ce urmeaza pot fi gasite cateva sfaturi pentru a face un gratar perfect si cateva recomandari pentru gatitul la gratar a mai multor feluri de alimente.

- timpul dintre momentul aprinderii carbunilor si pregatirea mancarii pe gratar trebuie sa fie de minimum 30 de minute, timp necesar gazelor de combustie pentru a se evapora;

- carnea ce urmeaza a fi pregatita trebuie sa aiba temperatura camerei inainte de a ajunge pe gratar;

- carnea gata gatita pe gratar nu trebuie pusa in acelasi vas in care a fost tinuta inainte de acest moment. Acest lucru este recomandat mai ales in cazul fripturii de pui;

- friptura marinata - mai ales carnea de pui si de porc - se pune pe gratar cand carbunii au putere foarte mare. In cazul in care se doreste a fi servita inabusita, friptura marinata trebuie fiarta in sucul propriu intre cinci si zece minute pentru distrugerea bacteriilor;

- daca intensitatea caldurii carbunilor aprinsi este prea mare, ei trebuie imprastiati;

Ce punem pe gratar?
Carne rosie
In ciuda numarului in crestere al adeptilor de diete si a sfaturilor nutritioniste de lupta impotriva grasimilor si a colesterolului, multa lume inca iubeste friptura de porc la gratar. Pentru a fi patrunsa, friptura de porc trebuie sa aiba cel mult 2 centimetri grosime. In cazul fripturilor marinate, acestea se ung la fiecare intoarcere cu sosul ramas in urma acestui proces.

Una dintre cele mai spectaculoase fripturi la gratar este cea din pulpa de miel dezosata. Ea poate fi marinata cu condimente mediteraneene (usturoi, rozmarin, cimbru si ulei de masline) sau cu condimente orientale (chimen, usturoi si ulei de masline, piper alb si piper verde). Acest fel de carne rosie se pregateste foarte usor pe gratar si nu presupune o frigere indelungata, precum alte feluri de carne rosie.

Vanatul este foarte putin folosit pentru gratar. Vanatul mic (pasari) este excelent pe gratar daca este marinat usor inainte de pregatire. Carnea de caprioara trebuie sa stea pe gratar foarte putin timp, deoarece un timp mai mare de pregatire intareste acest tip de carne.

Carne de pui
Carnea de pui este un adevarat cosmar atunci cand este pregatita pe gratar, deoarece de cele mai multe ori exteriorul se arde, inainte ca interiorul sa fie bine facut.

Una dintre cele mai bune moduri de a gati carnea de pui este adoptarea metodei indirecte, lucru ce poate fi bine facut pe un gratar acoperit. Aceasta consta in strangerea carbunilor aprinsi intr-un colt al gratarului si amplasarea fripturilor de pui oriunde, numai deasupra acestora nu. Astfel se mentine o temperatura constanta, fara ca exteriorul sa se arda.

Peste
Pestele - chiar daca este pregatit intreg sau file – este foarte popular pe gratar. Insa nu orice peste este un bun candidat pentru a trece prin proba gratarului cu carbuni. Pestii precum somnul, stiuca sau pastravul se preteaza foarte bine pregatirii pe gratar. Deoarece carnea de peste nu este atat de bogata in grasimi precum carnea rosie, gratarul trebuie uns cu ulei sau grasime inainte de gatire, pentru a se evita lipirea carnii.

Fileul de peste trebuie pus pe gratar pe partea exterioara intai (cea cu piele), permitand astfel partii interioare sa prinda o crusta. Marinarea in exces a pestelui ii mascheaza gustul. Pestele ce urmeaza a fi gatit pe gratar trebuie marinat usor (timp de 30 de minute) cu ulei, usturoi si rozmarin. Aceasta carne trebuie pregatita pe gratar la o temperatura mai mica decat cea de gatire a carnii rosii.

Gratarul si vinul
Aromele subtile de fum ale mancarii pregatite la gratar rezoneaza perfect cu unele vinuri moderate in continut taninos. In astfel de cazuri, este bine sa se renunte la consumul de Cabernet sauvignon. Un vin fructos, catifelat, precum o Feteasca neagra sau un Pinot noir, poate fi insotitorul perfect al gratarurilor, chiar daca este vorba de carne rosie, peste sau pui.

Asta nu inseamna ca alegerea vinului trebuie rezumata numai la vinurile cu continut de tanin moderat. Mai mult tanin este bun, atat timp cat vinul are si fructuozitate care sa mentina un echilibru al componentelor. Vinurile baricate sunt excelente pentru a fi consumate alaturi carnea rosie la gratar. Carnea de pui gatita in acest mod poate accepta foarte usor un Chardonnay sau un Sauvgnon blanc alaturi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment