Bucataria moldoveneasca, dezvoltata pe o gama bogata in legume si fructe este considerata ca una dintre cele mai gustoase si sanatoase din lume si nu atat pentru numarul mare de bucate, cat pentru multitudinea nuantelor gastronomice obtinute prin combinarea reusita a produselor.

Influente
Bucataria moldoveneasca a avut la fel ca si cultura ei, influente elene si bizantine amestecate cu influente rusesti, de aceea au si ajuns aici sa fie populare mancarurile grecesti (placintele, invartitele) si tehnologiile caracteristice zonei mediteraneene, cum ar fi utilizarea vinului sec in bucatele din legume si carne, sosurile picante cu multe mirodenii si metode deosebite de pregatire a aluatului. De asemenea rusii au lasat o amprenta vizibila in muratul legumelor si copturi.

O influenta deosebita asupra dezvoltarii bucatariei moldovenesti au avut turcii, care au dominat in Moldova peste 300 de ani. Impactul turcesc se face simtit in prepararea combinata a produselor, in tendinta de a utiliza carne de oi si in denumirile bucatelor: ghiveci, musaca, ciorba. In timp, bucataria moldoveneasca a capatat integritate si originalitate, iar multitudinea culturilor au evoluat finalmente intr-un gust specific, format din cele mai neasteptate si mai delicate combinatii gastronomice. Spre exemplu, pentru bucataria moldoveneasca este caracteristica folosirea masiva a branzei si a porumbului.

Aluaturi si patiserii
Descrierea bucatariei moldovenesti nu ar fi relevanta fara mentionarea patiseriei: placinte, pasca, cozonacul, coltunasii, etc. Aici sunt pe larg utilizate nucile.

Patiseria moldoveneasca include strudele (cozonaci umplute cu mac, dulceata din petale de trandafir, visina etc.), tarte si cozonaci. Foarte populare sunt clatitele si deserturile cu fructe uscate.

Dar toate marturiile despre proverbiala ospitalitate moldoveneasca sunt insotite intotdeauna de tavile cu "poale-n brau" si bardacile de vin.

Moldova, tinut al unei gastronomii opulente in perioadele de dulce si austere in cele de post, reflecta perfect aceasta dualitate in aparenta opozitie cu placintele "poale-n brau", minune a folosirii aluaturilor si branzeturilor, si varzarile, atat de cuminti in ingemanarea ingredientelor ingaduite.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment