E de neconceput sa vizitezi Romania si sa nu mananci macar o data din faimosii mititei. In serile de vara, cand carciumarii isi scot mesele pe trotuar, muzica de tambal, de vioara sau de nai este insotita de aroma lor inconfundabila.

Mititeii se frig afara, in strada, pe un gratar cu carbune de lemn, ruda balcanica a barbecue-ului, si sunt serviti fierbinti, zemosi, dolofani si elastici cand ii impungi cu furculita, impreuna cu un micut dar usturator ardei iute, taiat in bucatele foarte mici, cate una pentru fiecare imbucatura.

Caci romanii iubesc la nebunie "gratarul" (carnea fripta pe gratar) si le place s-o consume in gradina restaurantului, sub cer instelat, sau, unde nu-i gradina, fie macar si langa un vas cu leandru, care-ti da impresia c-ar fi! Masa incepe cu mititei si continua cu fripturi din tot felul de carne si maruntaie, stropite cu vin bun si insotite de muraturi. O orgie de carne...si nici un fel de desert. Doar o cafea turceasca la sfarsit...

In Romania nu se servesc mititei preparati in casa. Nici nu-i nevoie: daca ai chef, n-ai decat sa te duci pana la cel mai apropiat restaurant - de la cel mai mic si prapadit pana la cel mai mare si elegant, toate servesc mititei, ce-i drept numai seara, cand se pregateste gratarul pentru friptura... Dar romanii care traiesc in afara granitelor isi amintesc cu nostalgie gustul lor aparte, iar femeile incearca sa-i prepare acasa.

Iata, deci, o reteta care v-ar putea da o idee despre ce-ar putea sa insemne faimosii "mititei" care pot fi intalniti si in unele tari europene (se vindeau la Prater, in Viena) sub denumirea de "tchevaptchichi", dar care sunt departe de...In sfarsit, ce sa mai vorbim?!? Intelegeti ce vreau sa zic!

Ingrediente
2 livre de carne de vaca de la ceafa, sare, piper, boabe de chimen macinate (sau ienibahar), o lingurita de bicarbonat de sodiu, boabe de cimbru macinate, 7-8 catei de usturoi, bine zdrobiti, supa de carne.

Cereti macelarului carne tocata de vita, de la ceafa, cu care ar trebui sa amestece (daca are!) burta tocata. Daca nu, trebuie adaugata o bucata de seu, care se toaca in acelasi timp cu restul carnii. Totul foarte marunt tocat. Daca preparati carnea casa, treceti-o de doua ori prin masina. Se adauga sare si se lasa "sa se odihneasca" la frigider 24 de ore. Aveti grija s-o mai amestecati din timp in timp.

A doua zi se mai da o data prin masina de tocat, se adauga bicarbonatul, inca putina sare (daca e nevoie), un varf de cutit de piper, chimenul (ienibaharul) si cimbrul pudra. Se zdrobeste o capatana de usturoi (7-8 catei), si se adauga supa de vita. Din acest amestec se pune in carnea tocata numai lichidul. Carnea trebuie sa fie bine legata si nu prea moale.

Cu mainile udate cu apa se formeaza carnaciori de lungimea degetului mic, ceva mai grosi. Este preferabil sa-i frigeti pe gratar (barbecue), rasucindu-i pe toate partile si supraveghindu-i mereu, ca sa nu se arda. Ii puteti face si la gril. In timp ce se prajesc e bine sa-i stropiti cu suc de carne (supa).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment