O murătură care va stârnit curiozitatea musafirilor, ori de câte ori va fi pusă pe masă, o formează gogoşarii umpluţi, dar cu o umplutură originală.

Ca ingrediente avem nevoie de 10 kg de gogoşari, roşii precum noua faţă de masă adoptată de PSD, în locul celei bleu a social-democraţiei de tranziţie.

Să ne aruncăm ochii pe mesele precupeţilor şi să alegem 2 kg de conopidă, mândră la floare. De la ruşii moldoveni sau moldovenii rusificaţi să cumpărăm 1 kg de struguri, negri precum le este şi sufletul că nu mai pot veni la fraţii români aşa cum o făceau odată.

Tot de la ei să cumpărăm un plic cu foi de dafin, că cele de prin comerţul nostru au alte mirosuri decât a dafinului original.

Ne mai trebuie, de pe masa lipovencelor, hrean, frunze de ţelină şi frunze de vişin. De la magazinul de la parter sau chioşcul alimentar de peste drum vom mai cumpăra 1 kg de oţet din vin. Cu siguranţă că prin bucătărie avem 200 g zahăr, 250 ml ulei, 20 g piper. Cei 2 l de apă trebuincioşi îi cumpărăm tot de la alimentară. Nu se merită să luăm apa de la chiuvetă, că vom strica minunea de murătură.

De vreme ce-am fost harnici şi am adunat toate acestea, să ne apucăm de treabă. Spălăm borcanele de 1, 2 sau 3 litri, în care vom pune murătura. Pe ochiul unui aragaz punem un vas potrivit în care turnăm cei 2 l de apă şi adăugăm condimentele, respectiv zahărul, sarea, uleiul şi piperul.

Spălăm bine cu apă caldă gogoşarii şi decupăm coada sub forma unui capac. Capacele de la gogoşari le putem ronţăi, trecându-le prin puţină sare sau arunca. Într-un alt vas opărim bobiţele de strugure şi conopida desfăcută în ciorchine mici.

Trecem la umplut gogoşarii cu bobiţe de struguri şi ciorchine de conopidă. Astfel umpluţi, gogoşarii se aşează în borcane, după care turnăm soluţia preparată.

Să nu uităm ca printre gogoşari să aşezăm foi de dafin, foi de vişin şi crenguţe de ţelină. După răcire se leagă borcanele şi se păstrează în locuri răcoroase. Este o murătură care se împacă bine cu carnea de pasăre, dar nu-i de lăsat nici când avem friptură de porc mai grasă. Şi la fasole se potriveşte, mai ales dacă-i cu slănină. Poftă bună!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment