Mâncărurile de post pot fi savuroase şi aşa este şi această reţetă de sarmale cu dovleac. Sarmale cu dovleac putem găti nu numai în post, pentru că sunt foarte sănătoase şi gustoase. Aceste sarmale cu dovleac se încadrează printre delicioasele bucate dovleceşti, pe placul tuturor.

Ingrediente: 500 g pulpă de dovleac, 3 cepe, 300 g orez, 100 g seminţe de dovleac, 50 g stafide, 1 cană cu apă, 1 varză albă, 50 g unt, 300 g roşii, 4 linguri cu ulei, 1 pahar cu vin alb, 200 g smântână, cimbru, mărar verde, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu ulei încins. Pulpa de dovleac se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se pune peste ceapa din tigaie şi se călesc împreună. După 8-10 minute, se adaugă orezul, seminţele de dovleac zdrobite şi apoi stafidele, se amestecă 3 minute, după care se toarnă o cană cu apă. Se lasă pe foc până scade lichidul, se adaugă sare şi piper, după gust, compoziţia se lasă la răcit.

Varza (crudă) se opăreşte şi se desfac frunze mari. Pe frunzele de varză se aşează compoziţia de dovleac cu orez. Se rulează foaia de varză şi se pun sarmalele la prăjit într-o tigaie cu unt încins, 5-7 minute. În acest timp, într-o tavă, se pregăteşte sosul pentru sarmale. Se toacă mărunt varza rămasă şi se taie cuburi jumătate din roşii, se adaugă atât varza, cât şi roşiile în tava încinsă cu puţin ulei.

Se călesc 3 minute, se toarnă peste ele un pahar cu vin alb, se adaugă cimbru şi mărar tocat. În acest sos se pun sarmalele prăjite şi se bagă tava în cuptor 45 de minute. Sarmalele se servesc împreună cu sosul din tavă şi 2-3 linguri cu smântână. Poftă bună!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment