Chiar daca am mai scris despre modul in care alegem porcul si-l taiem, cred ca nu fac rau nimanui daca revin asupra acestor obiceiuri.

Daca nu avem crescut propriul porc, trebuie sa-l cumparam. Iar cand cumparam ceva, stim din practica, putem sa si gresim. In primul rand porcul de taiat trebuie sa aiba o greutate intre 100 – 120 kg.

Sub aceasta greutate n-o sa avem subproduse care sa ne permita sa preparam toate specialitatile pe care le stim de la bunici sau parinti. Mai greu de 120 kg va avea multa slanina si putina carne. Cand am mentionat aceste greutati m-a referit la porcii crescuti in regim gospodaresc si nu in ferme zootehnice, unde sunt furajati dupa retete speciale. Cand vom cumpara porcul, trebuie sa avem in vedere niste detalii. Sa tragem o ocheada in cotetul unde a fost crescut.

Daca cotetul n-a fost intretinut curat, porcul a mancat din propria mizeri, iar carnea va avea gust de balegar, mai mult sau mai putin pronuntat. De preferinta este bine de cumparat scrofita. Daca n-avem incotro, si cumparam porc, trebuie sa verificam daca a fost castrat din tinerete. Carnea porcului castrat cu cateva saptamani inainte de sacrificare va avea gustul specific de vier, iar la preparare va emana un miros greu de suportat.

Sa-i privim parul si pielea. Porcul cu parul mare poate fi batran sau a crescut in salturi, adica a avut perioade de subalimentare. Pielea rapanoasa iar este un indiciu ca porcul nu-i pe gustul nostru. Pielea porcului trebuie sa fie curata, rozie, cu parul alb si scurt ca lungime.

Mai trebuie sa ne interesam de la proprietar cu ce-a crescut porcul. Daca l-a crescut cu zoile din casa, tarate, porumb, cartofi fierti sau bostan e bine. Va avea o carne dulceaga si extrem de gustoasa. Dar daca l-a alimentat cu borhot de la fabricile de alcool, carnea va mirosi intocmai. Dupa ce-am verificat atent toate aceste detalii, ca sa nu fim pacaliti, negociem si pretul.

Sa zicem ca ne-am inteles la pret, am cumparat porcul si urmeaza sa-l sacrificam. Abia de acum incepe greul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment