Ingrediente: 1/4 kg prune uscate, 150 g orez, 1/2 linguriţă sare, 100 g unt, 100-150 g zahăr, 15 ml rom, 4 ouă, 30 g făină, 150 g zahăr, o cuişoară, 2 bucăţele scorţişoară.

Mod de preparare: Prunele uscate se spală bine în 2-3 ape călduţe; se înmoaie de seară în apă caldută, ca să se hidrateze, apoi se fierb a doua zi în câteva clocote, în aceeaşi apă în care s-au adăugat mirodeniile. Orezul, curăţat de impurităţi şi spălat în sită deasă de sârma, se pune la fiert in 750 ml apa (în care au fiert prunele), împreuna cu sarea.
Budinca de prune uscate
Se lasă să fiarbă la foc mic, până când se moaie şi zeama scade aproape complet, apoi se lasă să se răcească. Albuşurile se bat spumă, se adaugă 100 sau 150 g zahăr şi romul sau o lingură cu zeamă de lămâie şi spuma se bate, în continuare până când se întăreşte.

Când orezul este aproape rece, se amestecă untul, gălbenuşurile, prunele (strecurate de zeamă), făina, şi, apoi, cu albuşurile, prin răsturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sârmele telului), de jos în sus, însă nu prea mult, ca să nu se piardă aerul din albuş.

Se deşartă în cratiţă, ca şi budinca de griş şi se coace la fel. După ce s-a copt, se răstoarnă pe platou. Se serveşte caldă sau rece, cu siropul în sosieră. Într-o tigaie smălţuită, se caramelizează zahărul până când face puţină spumă deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apă fierbinte şi se lasă să fiarbă la foc mic, până când se topeşte. Rece, se serveşte (din sosieră) lângă budincă. Poftă bună!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment