Gutuile sunt niște fructe bogate în vitaminele A, B și C, săruri minerale și acizi organici. În plus, micșorează colesterolul și previn maladiile cardiovasculare. De asemenea, gutuile ajută organismul să elimine substanțele toxice. Fructele date pot fi consumate în stare proaspătă sau sub formă de peltea, nectar, dulceață, compot ori ca garnitură la preparatele din carne.

Peltea de gutui și mere

Preparare
- 1 oră;

Calorii
- 40 / porția;
Peltea de gutui și mere
Ingrediente
- 1 kg gutui;
- 1 kg mere;
- 1kg zahăr;
- 1 litru de lichid;
- sucul de la o jumătate de lămâie;

Gutuile și merele se pun la fiert împreună. După fierbere, se strecoară sucul obținut. La un litru de lichid se adăugă 1 kg de zahăr și se lăsă să fiarbă amestecul. Se adaugă sucul de lămâie. Se toarnă pelteaua fierbinte în borcane și după ce s-a răcit, se închid borcanele ermetic.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment