Profilaxia leziunilor şi traumatismelor legate cu ocupaţiile de educaţie fizică şi sport, aşa-numitele traumatisme sportive şi acordarea primului ajutor sunt una din obligaţiile principale ale lucrătorilor medicali din instituţiile pentru copii şi adolescenţi şi al IV-lea compartiment al asistenţei medicale a educaţiei fizice.

In timpul ocupaţiilor cu educaţia fizică şi sportul sunt posibile diferite leziuni şi traumatisme. Analizând originea cauzelor traumatismelor sportive, s-a constatat că circa 75% cazuri pot fi prevenite. De aceea în asistenţa medicală a educaţiei fizice o deosebită atenţie se acordă profilaxiei leziunilor şi traumatismelor sportive.

Cauzele principale ale leziunilor şi traumatismelor sportive sunt:
a) deviaţiile stării de sănătate şi nivelului dezvoltării fizice a copiilor (boli grave suportate, intervenţii chirurgicale, traumatisme şi comoţii cerebrale, etc.);
b) pregătirea fizică insuficientă a copiilor (neantrenaţi);
c) nerespectarea igienei personale (consumul abundent de lichide şi mâncare, necorespunderea îmbrăcămintei şi încălţămintei);
d) organizarea şi desfăşurarea incorectă a lecţiei de educaţie fizică (efort fizic exprimat, neasigurarea copiilor în timpul executării exerciţiilor fizice la aparatele sportive şi neexplicarea îndeplinirii corecte a exerciţiilor fizice);
e) pregătirea insuficientă a locurilor de desfaşurare a educaţiei fizice (terenuri şi sală sportivă), utilajului şi aparatelor sportive (starea proastă);
f) condiţiile nefavorabile de microclimă (temperatura aerului din sala sportivă joasă, iluminarea şi ventilaţia insuficientă, etc.).

Dintre traumatismele sportive mai frecvente sunt cele ale extremităţilor inferioare (45% cazuri), mai rar cele ale extremităţilor superioare (20% cazuri), trunchiului (16,8% cazuri), palmei şi degetelor (7,4% cazuri), capului şi feţei, etc. Mai mult de jumătate din traumatismele sportive au loc în regiunea articulaţiilor, dar cel mai frecvent în regiunea articulaţiilor tibiotarsiană şi a genunchiului.

Cunoscând cauzele leziunilor şi traumatismelor sportive, medicii instituţiilor pentru copii şi adolescenţi trebuie să se ocupe permanent cu profilaxia lor şi să acorde primul ajutor în caz de traumatisme atât în timpul lecţiilor de educaţie fizică, cât şi în timpul antrenamentului în secţii şi participării la diferite competiţii sportive. O importanţă foarte mare are instruirea tuturor copiilor de a acorda primul ajutor medical în caz de traumatisme până la sosirea medicului.

Măsurile de profilaxie a leziunilor şi traumatismelor sportive sunt fixate într-un registru special. Încăperile medicale ale instituţiilor pentru copii şi adolescenţi (sala de tratament) trebuie să fie înzestrate cu toate cele necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de traumatisme: material de pansament, aţele de diferite dimensiuni, iod ş.a.

Din sarcinile asistenţei medicale a educaţiei fizice face parte şi controlul ocupaţiilor copiilor din grupa specială. Copiii incluşi în grupa specială de educaţie fizică se ocupă după o programă specială. Ocupaţiile de educaţie fizică cu copiii din această grupă e raţional să se organizeze imediat după lecţii sau între schimburi de două ori pe săptămână. La începutul lecţiei se desfăşoară gimnastica medicală. Durata lecţiei va fi de jumătate de oră. Mişcările se înfăptuiesc într-un ritm relativ lent, altemându-le cu odihna. Cel mai intensiv efort va reveni la mijlocul lecţiei.

O importanţă deosebită poate avea educaţia fizică medicală pentru copiii cu dereglări de ţinută. În aceste cazuri medicii prescriu g imnastică ortopedică. În creşe-grădiniţe şi în şcoli copiii cu ţinută incorectă şi deformaţii ale coloanei vertebrale efectuează zilnic exerciţii speciale de corectare sub conducerea pedagogului, în prezenţa medicului. În afară de aceasta exerciţiile de corectare se includ în complexul gimnasticii igiena de dimineaţă.

Din grupa specială de educaţie fizică fac parte şi copiii cu talpă plată. Pentru întărirea boitei plantare se folosesc exerciţii variate executate pe vârful degetelor: mersul pe vârful degetelor, urcarea pe vârful degetelor pe plan înclinat ş.a.

Pentru copiii bolnavi de reumatism incluşi în grupa specială o mare însemnătate are alegerea corectă a exerciţiilor fizice. Realizarea corectă a exerciţiilor fizice contribuie la însănătoşirea şi antrenarea copiilor bolnavi, care timp îndelungat au stat la pat. De aceea pentru aceşti copii efortul fizic depinde de starea bolnavului şi de modificările aparatului cardiovascular. Lecţia de gimnastică medicală se desfăşoară de două ori pe săptămână cu durata de 30-35 de minute. Nu se permit mişcări, care cer eforturi mari, totodată acestor copii le este interzis să joace volei şi baschet.

Transferarea copiilor în grupa pregătitoare poate avea loc numai peste 6-10 luni după puseul reumatic şi dacă aparatul cardiovascular se află într-o stare bună.

Al V-lea compartiment al asistenţei medicale a educaţiei fizice a copiilor şi adolescenţilor include activitatea de propagare, instruire sanitară şi consultativă a medicilor din instituţiile pentru copii şi adolescenţi. Această muncă urmăreşte ca toţi copiii şi adolescenţii să folosească cât mai pe larg toate mijloacele şi formele de educaţie fizică ca o sursă principală de asanare a stării de sănătate şi nivelului de dezvoltare fizică. Medicii din instituţiile pentru copii şi adolescenţi, organizează în acest scop diferite măsuri: serate, dispute, convorbiri, filme despre sport şi sportivi, standuri cu cei mai buni sportivi din instituţia dată ş.a.

O muncă de propagare a educaţiei fizice desfăşoară medicii şi printre părinţii acestor copii. Totodată ei oferă consultaţii privind folosirea exerciţiilor fizice cu scop de profilaxie şi tratament al diferitelor boli.
Yandex