Obezitatea este un factor de risc pentru nenumărate afecțiuni, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, dar ea poate cauza și infertilitate sau sindromul ovarelor polichistice, în care există o producție mare de testosteron ce inhibă ovulația.
Se spune că dacă țesutul adipos este într-o cantitate mai mare este ca și cum ai lua doze mici de anticoncepționale, deoarece țesutul gras produce estrogen în mod constant și continuu, hormon implicat în procesul ovulației. În timp, nivelele mici de estrogen secretate de țesutul gras inhibă hormonii LH (hormonal luteinizant) și FSH (hormonal foliculo stimulant) care sunt implicați și ei în declanșarea ovulației.
Obezitatea are un impact negativ și asupra altor hormoni, chiar dacă ai ovulație normală, se poate să ai probleme în ceea ce privește fertilitatea. Studiile au arătat că, în comparație cu femeile normoponderale ce au ovulație în mod regulat, femeile care au ceva kilograme în plus, au șanse mult mai mici să conceapă un copil, chiar și dacă ovulează normal. Bineînțeles că riscul de infertilitate crește proporțional cu numărul kilogramelor în plus... deci cu cât ești mai plinuță, cu atât ai șanse mai mici de a concepe.
Pentru a ști mai bine cum stai cu greutatea, ar trebui să-ți calculezi indicele de masă corporală sau BMI (body mass index); acesta măsoară masa unei persoane în raport cu înălțimea ei. BMI reprezintă raportul dintre greutatea unei persoane măsurată în kilograme și pătratul înălțimii măsurată în centimetri. După calcul putem avea următoarele situații:
- BMI mai mic sau egal cu 18 - subponderal;
- BMI 18 - 25 - normoponderal;
- BMI 25 - 30 - supraponderal;
- BMI peste 30 - obez;
Greutatea ideală pe care ar trebui să o ai atunci când vrei să concepi un copil ar trebui să se reflecte într-un BMI intre 18 și 25.