În încăperile pentru instruirea prin muncă trebuie să fie create condiţii optime de microclimă, iluminare naturală şi artificială şi ventilare. Pentru a menţine condiţii optime de temperatură în încăperi se folosesc diferite sisteme de încălzire centralizată cu apă fierbinte sub presiune redusă
Blocurile sistemului de încălzire (calorifere) se fixează în nişe sub ferestre la o înălţime de 20 cm de la podea şi la o depărtare de 10 cm de la perete. Ele se acoperă cu grilaj demontabil de lemn, ce asigură profilaxia traumatismelor şi menţinerea lor în curăţenie. Temperatura aerului din încăperile de instruire prin muncă trebuie să fie de 15-17°C, iar umiditatea relativă de 40-60%.
Valorile optimale de iluminare naturală a acestor încăperi pot fi obţinute prin asigurarea lor cu un număr suficient de ferestre şi orientarea lor corectă (sud-est, sud-vest). Coeficientul de iluminare naturală în cel mai întunecat loc din atelier trebuie să fie de cel puţin 1,25-1,5%. Coeficientul de luminozitate (raportul geam/podea) în ateliere este considerat optimal în raporturile 1:4 - 1:5.
Încăperile atelierelor cu iluminarea naturală unilaterală (ferestrele sunt instalate pe un perete) trebuie să aibă coeficientul de profunzime egal cu 1:2 (raportul înălţimii marginii de sus a ferestrelor până la podea la profunzimea încăperii). Clădirile, copacii înalţi trebuie să fie la o distanţă de cel puţin 3 înălţimi ale lor de clădirea şcolii (coeficientul de umbrire 1:3).
In cazul când încăperile atelierelor şcolare au o iluminare naturală insuficientă, ele sunt asigurate cu o iluminare artificială (tuburi luminescente sau becuri cu incandescenţă). Corpurile de iluminat se instalează în 2 rânduri cu becuri (tuburi), puterea cărora (w/m2) ar corespunde normelor igienice: pentru tuburi luminescente - 20-25 w/m2, iar pentru becuri cu incandescenţa - 36-48 w/m2. Numărul corpurilor electrice de iluminat trebuie să asigure la locul de muncă valori de 300 lucşi pentru tuburi luminescente şi 150 lucşi pentru becuri cu incandescenţă
În atelierele şcolare unele locuri de muncă mai au şi surse suplimentare de iluminare artificială locală (tocila, strungul de găurit, maşina de cusut). In timpul instruirii prin muncă elevii trebuie să fie asiguraţi cu un volum necesar fiziologic de aer pur. Această necesitate e satisfăcută prin organizarea raţională a aerisirii încăperilor atelierelor, care se realizează cu ajutorul oberlihturilor sau ferestruicilor, suprafaţa cărora trebuie să constituie cel puţin 1:50 din suprafaţa podelei.
Suplimentar în atelierele şcolare se amenajează instalaţii de ventilaţie artificială (dulapuri de aspiraţie, ventilatoare electrice). Pentru respectarea regulilor igienei personale şi de curăţenie a încăperilor, atelierele şcolare se aprovizionează cu apă potabilă (caldă şi rece) prin instalarea lavoarelor şi sistemelor de canalizare.