Pentru organizarea şi realizarea procesului de educaţie şi instruire a preşcolarilor funcţionează un sistem de instituţii antepreşcolare şi preşcolare de diverse tipuri de stat şi particulare, cu diferite programe de funcţionare ce corespund standardelor educaţionale.

Invăţământul preşcolar de la vârsta de 1,5 - 3,0 ani până la 6(7) ani este organizat în instituţii preşcolare de diverse tipuri şi forme de proprietate. Pregătirea copiilor către şcoală este obligatorie de la vârsta de 5 ani şi se realizează în grupe pregătitoare în grădiniţă sau şcoală ori la solicitarea părinţilor în familie.

În funcţie de modul de frecventare şi activitate instituţiile preşcolare se împart în 2 grupe: a) zilnică (în decurs de 12 ore) şi b) săptămânală. Dintre instituţiile preşcolare cele mai răspândite sunt creşele-grădiniţe cu frecventarea zilnică. Numărul de copii în grupele de creşă este de 20, iar în grădiniţă - de 25, cu perspectivă de micşorare respectiv până la 15-10 şi 20-15.

Suprafaţa totală a lotului de pământ pentru un loc depinde de capacitatea creşei-grădiniţă: până la 100 locuri - la un loc revin 40 m2, iar pentru mai mult de 500 de locuri - câte 30 m2. Această suprafaţă poate fi micşorată până la 25% în caz de reconstrucţie, până la 15%, când relieful are o înclinare mai mare de 20%, până la 10% - în localităţile de noi construcţii.

Pe terenul de pământ al creşelor-grădiniţe sunt prevăzute următoarele zone funcţionale (terenuri):
1. Zona clădirii trebuie să ocupe până la 15% din terenul total. De obicei, clădirea are 2 etaje. Ea se amplasează în centrul terenului. Faţada principală a clădirii trebuie să fie orientată spre sud, sud-est.

2. Zona terenurilor de grupă. La un loc revine: pentru grupele de creşe - 7,5 m2, pentru grupele de grădiniţă - 7,2 m2, iar pentru cele specializate - 10 m2. Pe terenurile de grupă se prevăd pavilioane cu suprafaţa de 40 m2, îngrădite din 3 părţi, cu duşumea de scânduri.

3. Zona terenurilor de educaţie fizică. Pentru creşe-grădiniţe ce au până la 150 de locuri se prevede un teren cu suprafaţa totală de 250 m2 (10 m2 la un loc în grupă), iar pentru cele cu mai mult de 150 de locuri - 2 terenuri (pentru grupele de creşe şi grădiniţe) cu suprafaţa totală de 450 m2. Pe acest teren se prevede o pistă de alergări cu lungimea de 30 m, groapă pentru sărituri 4x4m, aparate de gimnastică şi jocuri sportive. Bazinul de înot are suprafaţa de 20-25 m2 şi adâncimea apei de 0,1 - 0, 5 m.....

4. Zona pomicolă. Din contul a 0,6 m2 pentru un loc din grupele de grădiniţe se prevede cultivarea diferitelor culturi legumicole şi fructifere. Aceste zone se amplasează între terenurile de grupe pentru a le izola una de alta.

5. În creşele-grădiniţe ce au până la I50 de locuri zona de gospodărie ocupă 100 m , iar în cele cu mai mult de 150 locuri - 150 m2. Ea trebuie să comunice cu blocul alimentar şi cu spălătoria. Teritoriul acestei zone se asfaltează, are o intrare separată pentru autotransport şi locul de colectare a resturilor şi deşeurilor.

6. Zona de protecţie prezintă teritoriul dintre faţada clădirii şi marginea terenului de pământ, care trebuie să aibă lăţimea de 20-25 m. Această zonă, de obicei, e plantată cu arbuşti decorativi sau arbori, flori. Se recomandă ca această zonă să fie înfrumuseţată cu sculpturi plastice şi să fie construit un havuz cu bazin de apă (adâncimea 20-25 cm), care în timpul verii ar umezi aerul.

Suprafaţa zonelor verzi ale terenului de pământ trebuie să fie din contul a 16 m2 la un loc pentru instituţiile preşcolare de tip general şi din contul a cel puţin 25 m pentru instituţiile preşcolare specializate.

Terenul de pământ trebuie să fie îngrădit cu un gard cu înălţimea de 1,6 m. Mai jos prezentăm planul general al creşei-grădiniţe pentru 140 de locuri. Clădirea instituţiilor preşcolare trebuie să aibă cel mult 2-3 etaje. Amplasarea încăperilor în clădire trebuie să satisfacă următoarele cerinţe igienice:

a) la amplasarea încăperilor de grupă să se respecte principiul izolării grupelor (fiecare grupă trebuie să aibă o intrare separată şi încăperi necesare pentru realizarea procesului instructiv-educativ cu copiii);

b) încăperile de grupă pentru copiii de creşă se amplasează la etajul I şi se izolează de celelalte;

c) încăperile administrativ-auxiliare se amplasează la etajul I aproape de intrarea principală în clădire;

d) blocul alimentar se amplasează la etajul I cu o intrare separată. Deasupra lui, la etajul II, nu se amplasează camere de jocuri şi dormitoare pentru copii.

În clădirea instituţiei preşcolare se prevăd următoarele grupe de încăperi: a) seturile încăperilor de grupă; b) sălile de educaţie fizică şi muzicală; c) cabinetul şi saloanele medicale; d) blocul alimentar; e) spălătoria şi f) încăperile administrativ-auxiliare.

Pentru fiecare grupă de copii e prevăzut un set de încăperi necesar pentru organizarea procesului instructiv-educativ. Componenţa şi suprafaţa încăperilor acestui set din contul la un loc (m2) din diferite grupe e expusă în tabelul de mai jos.

Bufetul se amplasează alături de camera de jocuri şi instruire şi se amenajează cu o servantă şi o chiuvetă-lavoar cu 2 cuiburi pentru spălarea veselei.

În instituţiile preşcolare sunt amenajate săli de educaţie fizică şi muzicale, în care se ocupă copiii din toate grupele. Numărul şi suprafaţa acestor săli depind de capacitatea instituţiei date: dacă creşa-grădiniţă are până la 150 de locuri, atunci se prevede câte o sală de educaţie fizică (în total 75 m2 şi 3 m2 la un loc) şi muzicală (50 m2 şi 2,0 m / loc), iar dacă e mai mare de 150 de locuri, atunci se prevăd 2 săli de educaţie fizică şi una muzicală.

In instituţiile preşcolare specializate pentru sala muzicală se prevăd câte 4 m2 la un loc din grupă (în total 60 m2) şi câte 5 m2 pentru sala de educaţie fizică (75 m2). Componenţa şi suprafaţa încăperilor blocului alimentar al instituţiilor preşcolare sunt expuse în capitolul VI.

Din componenţa încăperilor instituţiilor preşcolare fac parte şi încăperile pentru asistenţa medicală a copiilor. În clădirea instituţiei preşcolare cu capacitatea de până la 150 de locuri cabinetul medical se îmbină cu sala de tratamente şi au în total 8 m2, iar dacă capacitatea acesteia e mai mare de 150 de locuri, atunci se prevăd 2 încăperi, a câte 8 m2. Tot 2 încăperi a câte 8 m2 se prevăd şi pentru creşele-grădiniţe specializate. Cabinetul medical trebuie să aibă intrare separată din coridor şi să fie plasat lângă un salon al izolatorului.

Izolatorul e alcătuit din sală de primire cu suprafaţa de 4 - 6 m2 1-2 saloane - cu suprafaţa de 4 m2 pentru un loc (numărul de paturi în izolator să nu depăşească 1,5% din capacitatea creşei-grădiniţe) şi toaletă cu locul de pregătire a dezinfectanţilor, având o suprafaţă de 6 m2. Izolatorul va fi la etajul I şi va avea ieşire separată pe teren.

În creşele-grădiniţe specializate suplimentar se mai prevăd cabinete cu următoarea suprafaţă: pentru medicii specialişti - 9 m2, fizioterapie -18 m2 şi masaj - 9 m2. Pentru întreţinerea igienică a lenjeriei de pat şi altor albituri în instituţiile preşcolare e amenajată o spălătorie, care e alcătuită din 2 încăperi: spălătorie (14-18 m2) şi camera pentru uscarea şi călcarea albiturilor (10-12 m2).

Din încăperile administrativ-auxiliare fac parte cabinetele: directorului - 9—12 m2; şefei de gospodărie-6 m2; metodic -12—18 m2; depozitul de gospodărie şi de albituri curate a câte 6-10 m2 fiecare; WC-ul pentru personal (un lavoar şi un scaun de toaletă) - 4 m .
Yandex