Planificarea şi proiectarea diferitelor instituţii pentru copii şi adolescenţi constituie nu doar o sarcină de arhitectura şi de construcţie, totodată ele sunt considerate ramuri ale ocrotirii sănătăţii şi igienei. De soluţionarea justă a problemelor de planificare şi proiectare a instituţiilor menţionate depinde nu numai îndeplinirea sarcinilor de instruire şi educaţie a copiilor şi adolescenţilor, dar şi în mare măsură starea de sănătate şi dezvoltarea fizică şi psihică a generaţiei în creştere.
Problema planificării şi proiectării instituţiilor pentru copii şi adolescenţi este complexă şi poate fi corect rezolvată numai cu concursul specialiştilor, inclusiv al igieniştilor. Rolul igieniştilor în ultimul timp este foarte mare, deoarece ei realizează controlul sanitar de stat în timpul construcţiei diferitelor obiecte, inclusiv şi a instituţiilor pentru copii.
Planificarea şi proiectarea instituţiilor pentru copii şi adolescenţi trebuie să se realizeze conform regulilor şi normelor igienice ţinând cont de particularităţile procesului instructiv-educativ al instituţiei date şi în special de particularităţile de vârstă ale contingentelor de copii şi adolescenţi pentru care ele sunt destinate. Cele menţionate se referă atât la proiectarea clădirii instituţiei de profil, cât şi la amenajarea şi prezentarea exterioară a clădirii, precum şi a teritoriului din preajma ei.
Ţinând, cont de particularităţile anatomo-fiziologice ale copiilor de diferite vârste, la planificarea şi proiectarea instituţiei pentru copii şi adolescenţi se stabilesc numărul de etaje ale clădirii, înălţimea şi lăţimea treptei scării ş.a. Pentru a exclude posibilitatea excitării excesive a sistemului nervos al copiilor pentru construcţia instituţiei date se aleg locurile liniştite, totodată încăperile din clădire trebuie să aibă izolaţie sonoră şi să fie bine iluminate.
Nerespectarea cerinţelor igienice la construcţia, amenajarea şi utilarea instituţiilor pentru copii şi adolescenţi are efecte negative asupra proceselor de creştere şi dezvoltare a organismului copilului, asupra unor sisteme şi organe. Dacă condiţiile mediului corespund cerinţelor igienice, atunci organismul lui, de regulă, se dezvoltă normal.
Construcţia instituţiilor de proporţii mari pentru copii şi adolescenţi, introducerea instalaţiilor tehnico- sanitare modeme, materialelor noi de construcţie ş.a. condiţionează necesitatea respectării stricte a cerinţelor şi normelor igienice în planificarea lor.
La dezvoltarea reţelei de instituţii preşcolare şi preuniversitare şi altor instituţii în primul rând se ţine cont de numărul de copii şi adolescenţi de diferite vârste din localitatea dată (urbe, comună, sector).
Conform normelor, la fiecare 1000 de cetăţeni se prevăd până la 180 de locuri pentru preşcolari. Nivelul asigurării cu locuri constituie 85% din numărul total de preşcolari, inclusiv 70% pentru instituţiile de instruire generală, 3% - pentru cele specializate şi 12% - pentru cele de însănătoşire.
De asemenea, pentru fiecare 1000 de cetăţeni se prevăd cel puţin câte 180 de locuri cu condiţia şcolarizării de 100% pentru elevii din clasei I - a IX-a şi a şcolarizării de 75% pentru elevii din clasele a X-a - a XI-a (XII).
În al doilea rând e necesar să se aibă în vedere şi să se ţină cont de perspectivele sporirii numărului populaţiei din localitatea dată.
În sfârşit, la planificarea reţelei instituţiilor de învăţământ secundar profesional şi specializat (şcoli de meserii şi şcoli profesionale polivalente, colegii ş a.) se ţine cont de necesităţile economiei naţionale (industriei, agriculturii, transportului ş.a.).