Şcolile medii de cultură generală se proiectează pentru clasele I -a IV-a (primară), I - a IX-a (medie incompleta) şi I - a Xl-a (medie). Capacitatea lor depinde de durata timpului de instruire, indicii demografici ai populaţiei din localitatea data ş.a.

Suprafaţa totală a locului de pământ depinde de tipul şcolii. Pentru şcolile cu până la 600 de locuri - 50 m2 pentru un elev; de la 600 până la 800 - 40 m2; de la 800 - până la 1100 - 33 m2; de la 1100 până la 1500 - 21 m2; de la 1500 până la 2000 - 17 m2 şi mai mult de 2000 locuri - câte 16 m2 pentru un elev. În funcţie de tipul şcolii suprafaţa totală a lotului de pământ e de la 1,75 până la 4,0 ha.

Suprafaţa terenului poate fi micşorată până la 20% în caz de reconstrucţie a şcolii. În localităţile rurale suprafaţa totală a terenului poate fi mărită până la 30% din contul lotului experimental al şcolii.

Pe suprafaţa lotului de pământ se proiectează următoarele zone funcţionale:
1. Zona clădirii care se situează în centrul terenului. Ea trebuie să ocupe maximum 15% din suprafaţa totală a lotului de pământ al şcolii.

2. Zona sportivă - cea mai mare zonă funcţională care, de regulă, ocupă 40-45% din toată suprafaţa. În funcţie de capacitatea ei această zonă ocupă minimum 5610 m2 şi până la 17990 m2 Ea conţine următoarele terenuri sportive:

a) micul stadion al şcolii, care-i alcătuit din terenul mixt de jocuri (fotbal şi handbal) 60 x 28 m, iar în jurul lui este o pistă de alergări cu lungimea de 250 m;
b) terenuri de jocuri sportive; volei (162 m2) şi baschet (364 m2);
c) teren de gimnastică pentru clasele I - a IV-a (200-1200 m2);
d) teren de gimnastică pentru clasele a V-a - a Xl-a (200-1200m2);
e) teren de jocuri sportive (aruncări) şi 2 sectoare de sărituri în lungime şi înălţime (480-1440 m2).

3. Zona lotului experimental al şcolii, care ocupă până la 15%, cu excepţia şcolilor de 9 ani, unde el ocupă circa 30%. Lotul experimental al şcolii e alcătuit din sectoare pentru:
- clasele I - a IV-a (240-720 m2);
- culturile de câmp şi legume (675-2000 m2);
- seră (170 - 720 m2);
- teren meteorologic şi geografic (100-300 m2);
- colecţia plantelor (150-450 m2) ş.a.

4. Zona de odihnă, care comunică cu ieşirile din clădirea şcolii şi ocupă până la 10-14% din suprafaţa totală a terenului şcolii. Ea e împărţită în sectoare pentru jocuri mobile ale elevilor clasei I, a II-a - a IV-a, a V-a - a IX-a şi de odihnă liniştită pentru elevii claselor a V-a -a IX-a (100-900 m2).

5. Zona de gospodărie, care ocupă până la 5% (500-900 m2). Ea trebuie să fie amplasată la o margine a terenului, să aibă o intrare separată pentru autotransport şi să comunice cu intrarea în blocul alimentar, să fie izolată de alte zone. In această zonă se permite de a amplasa pavilioane pentru inventarul de gospodărie şi utilaj, depozitul de legume, garajul de instruire ş. a.

6. Zona de instruire militară elementară are suprafaţa de 1000 m2 pentru toate tipurile de şcoli.

7. Zona de protecţie trebuie să aibă lăţimea de 20-25 m (distanţa de la marginea terenului şi până la faţada clădirii), iar pe perimetrul terenului să fie o fâşie de arbori cu lăţimea de 5 m. Această zonă trebuie să fie înfrumuseţată cu sculpturi plastice, arbuşti şi flori decorative. Zonele verzi de pe terenul şcolii trebuie să ocupe minimum 40% din suprafaţa totală.

Lotul de pământ al şcolii trebuie să fie îngrădit pe tot perimetrul lui cu un gard având înălţimea de 1,2 - 1,4 m.

Clădirea şcolii are 2-3 etaje, în rare cazuri - 4. Ea poate fi proiectată şi construită în mai multe forme. Una din formele clădirii şcolii poate fi dreptunghiulara centralizată, când toate încăperile de studii şi auxiliare sunt amplasate într-o clădire. În aceste cazuri sala sportivă, de regulă, se amplasează la ultimele 2 etaje ale clădirii (2-3 sau 3 - 4), fiindcă înălţimea ei e de 6 m; Această formă are multe incomodităţii

A doua formă, destul de răspândită în localităţile rurale, e cea a literei “H”, unde se evidenţiază clar un bloc cu încăperi de studii şi altul cu încăperi de sală (sportivă, festivă) şi blocul alimentar cu sufragerie Aceste două blocuri se unesc cu o galerie, unde se amplasează vestibulul cu garderoabe şi atelierele şcolii, încăperile administrative.

În ultimii ani cea mai răspândită formă a clădirii şcolii e cea din blocuri unite cu galerii încălzite sau forma decentralizată. Această formă permite de a izola în blocuri încăperile omogene pentru anumite vârste: bloc pentru clasele primare, săli, ateliere, săli de studii etc., de a organiza regimul de activitate diferenţiat pentru diferite vârste. În toate clădirile şcolii în afară de intrarea principală trebuie să fie câteva ieşiri în funcţie de capacitatea lor. Pentru urcarea la etaje trebuie să fie 2-3 scări, fiecare scară având maximum 11-13 trepte, ca urcarea pe scară să nu fie obositoare. Pentru ca treptele scării să fie comode elevilor în timpul urcării la etaje, ele trebuie să aibă lăţimea de 27-30 cm şi înălţimea de 12-14 cm. Scara trebuie să aibă balustradă.

În clădirea şcolii trebuie să fie respectate următoare principii de planificare şi amplasare a încăperilor: a) camerele de studii de pe unul şi acelaşi etaj trebuie să fie destinate elevilor de vârste omogene, iar clasele mici se recomandă să fie amplasate la etajul I, într-o aripă a clădirii separate de restul claselor; b) încăperile de studii nu trebuie să se alterneze eu încăperi de altă destinaţie: între clasele de studii nu se recomandă să se amplaseze cabinetul directorului, cancelaria şi alte încăperi asemănătoare; c) încăperile auxiliare (camera pentru laboranţi, garderoabele sălii sportive, camera de scule ş.a.) trebuie să fie în apropiere de cele principale, pentru care ele sunt destinate; d) încăperile administrativ-auxiliare vizitate de persoane străine se amplasează la etajul I aproape de vestibul şi intrarea principală în clădire; e) în fiecare coridor sau sală de recreare trebuie să aibă ieşire nu mai mult de 4 clase (în rare cazuri 6 clase); f) atelierele şcolii şi sala sportivă din cauza dimensiunilor lor mari şi zgomotului, de regulă, se amplasează la etajul I într-o aripă a clădirii. Ele trebuie să aibă ieşiri pe terenul şcolii.

Componenţa şi suprafaţa încăperilor şcolii sunt determinate prin calcul, care urmează din capacitatea şi planul de studii.

După denumire, conţinutul activităţii şi durata timpului de folosinţă toate încăperile şcolii se împart în 3 grupe: 1) de studii, principale; 2) auxiliare şi 3) administrative.

Încăperile de studii se numesc principale, deoarece în ele elevii îşi desfăşoară activitatea. Conform programelor de instruire şi educaţie la această grupă de încăperi se referă următoarele:
a) camera de studii pentru elevii clasei I din contul a câte 2,0 m2 la un elev şi în total 60 m2;
b) camera de studii pentru elevii claselor a II-a - a IV-a din contul a câte 1,5 m2 la un elev şi m total 60 m2;
c) cabinetele de studii: limba şi literatura maternă, istoria, geografia, matematica ş.a din contul a câte 1,5 m2 la un loc şi în total 60m2‘
d) cabinetul de studii: informatică şi tehnică de calcul din contul a câte 3,6 m2 la un elev şi în total 72,0 m2 (1/2 clasă);
e) cabinetul de limbi străine, limba şi literatura rusă din contul a câte 1,9 m2 la un elev şi în total 38,0 m (1/2 clasă);
f) cabinetul de studii: desen şi arta plastica din contul a 1,65 m2 la un elev şi în total 66 m2;
g) laboratoarele de chimie, fizică şi astronomie, biologie din contul a 1,65 m2 la un elev şi în total 66 m2;
h) sala sportivă: 9 x 18- 162 m2, 12 x 24 - 288 m2, 18 x 30 = 540 m2;
j) atelierele şcolii: pentru băieţi - de prelucrare a lemnului şi a metalului din contul a câte 4,5 m2 Ia un loc pentru fiecare fel şi pentru fete - de prelucrare a ţesăturilor - 3,6 m2 şi culinarie - 2,5 m2 la un loc.

Incăperile principale în clădirea şcolii sunt amplasate în conformitate cu principiile igienice.

Camerele şi cabinetele de studii se proiectează cu aşa dimensiuni, ca să creeze condiţii favorabile de activitate elevilor: Lungimea lor trebuie să fie de maximum 9,5 - 10 m, pentru ca elevii care şed în ultimele bănci să, vadă bine la tablă. Lăţimea acestor încăperi trebuie sa fie de maximum 6,5 m, cu condiţia ca al treilea rând de bănci (de la ferestre) să fie suficient iluminat cu lumină naturală, Înălţimea camerelor de studii trebuie sa fie de minimum 3,0 m, iar a sălii sportive - de 6 m.

Laboratoarele de chimie, fizică şi astronomie, biologie, de regulă, se amplasează la etajul III (ultimul).

Toate încăperile principale de studii vor fi optimal orientate spre suid-est, ca durata pătrunderii razelor solare în ele în decursul zilei să fie de minimum 3,5 - 4 ore. Cea mai optimală orientare a cabinetelor de desen, artă plastică, informatică şi tehnică de calcul e cea de nord-vest.

Incăperile auxiliare au un rol deosebit în asigurarea procesului instructiv-educaţiv în şcoală şi în încăperile principale. Din această grupă fac parte; vestibulul, garderoabele, sălile de recreaţie blocurile sanitare, sala de festivităţi, blocul alimentar, biblioteca cu depozit de cărţi ş a.

Vestibulul e strâns legat cu intrarea principală în şcoală. El trebuie să fie bine amenajat, avînd o suprafaţă din contul a câte 0,1 m2 pentru un elev din şcoală. Garderoabele se amenajează cu cuiere din contul numărului de elevi. Ele trebuie să fie raţional amplasate în clădirea şcolii. Forma amplasării centralizate a garderoabelor se consideră ca neraţională, deoarece în orele de vârf la ele se adună un mare număr de elevi. De aceea cea mai raţională amplasare a garderoabelor e cea decentralizată, când fiecare bloc (secţie) are garderoabe separate. Suprafaţa lor totală e din contul a câte 0,15 m pentru un elev din şcoală.

Pot exista 2 forme de încăperi de recreaţie: a) coridor cu lăţimea de 2,8-3,0 m, în care pot ieşi până la 4 clase, Cu suprafaţa pentru o clasă de 26-27 m2, iar pentru un elev - 0,65-0,7 m2 şi b) sală de recreaţie, care deseori are configuraţie pătrată; în ea pot ieşi 2-3 clase, cu suprafaţa pentru o clasa de 30-34 m2 şi pentru un elev - 0,75-0,8 m2. În sălile de recreaţie mai bine poate fi organizată odihna elevilor, deoarece ele sunt mai comode.

Blocurile sanitare (WC-uri) trebuie să fie amplasate la fiecare etaj aparte (pentru băieţi şi fete) din contul a câte 0,1 m2 pentru un elev din şcoală. Ele se amenajează cu lavoare (1 la 60 elevi) şi scaune de toaletă (1 pentru 30 de eleve şi 1 plus un pisuar pentru 40 de băieţi).

Laboratoarele de chimie, fizică, şi astronomie biologie dispun de camere pentru laboranţi cu suprafaţa de 16 m2. Sala de festivităţi prevede minimum 20% de locuri din numărul total de elevi din şcoală şi 0,6 m pentru un loc. Sala festivă are estradă de 36-72 m2, cameră de inventar de 12 m2, cameră pentru aparaţajul de cinema de 24 m2, cameră de radioficare de 10-20 m2 şi laborator fotografic.de 16 m2.

Din numărul încăperilor auxiliare fac parte şi încăperile pentru deservirea atelierelor şcolii, sălii sportive şi blocului alimentar. Afară de încăperile auxiliare sus-numite, în clădirea şcolii este prevăzută şi o bibliotecă cu suprafaţa totală de la 50 m2 până la 300 m2 în funcţie de capacitatea ei. In componenţa bibliotecii şcolii intră: sala de lectură, depozitul de cărţi şi camera de păstrare şi reparaţie a manualelor.

Din încăperile destinate lucrului în cercuri şi zilei cu regim semiintern fac parte: camera universală pentru ziua cu regim semiintern a elevilor claselor a II-a - a IV-a, a câte 2 m2 la un elev, de modelare, a câte 4,5 m2 la un elev, tinerilor naturalişti, a câte 3,6 m2 la un elev ş.a.

Încăperile administrative surit destinate persoanelor administrative care se ocupă cu organizarea şi dirijarea procesului instructiv-educativ în şcoală. Din aceasta grupă de încăperi fac parte: cabinetul directorului - 16 -32 m2 şi şefului de studii - 8 - 16 m2, cabinetul directorului-adjunct pentru lucrul educativ cu elevii -16 - 32 m2, camera pentru profesori şi cabinetul metodic - 50 - 100 m2, cancelaria (anticamera) - 16 - 32 m2, camera pentru personalul tehnic - 16 - 32 m2 ş.a

Pentru asistenţa medicală a elevilor m clădirea şcolii sunt prevăzute: cabinetul medical şi de tratament - 16 m2 şi pentru medicul stomatolog -12 m2.
Yandex