Una din analizele recomandate în timpul sarcinii este stabilirea grupei sangvine și a Rh-ului. Factorul Rh joacă un rol deosebit în sănătatea nou-născutului. Din această cauză este necesară precizarea celor două aspecte cât mai precoce în timpul sarcinii.
Incompatibilitatea Rh, noțiune și prevenire
Ce înțelegem prin Rh
Grupele sangvine sunt stabilite ca urmare a prezenței sau absenței unor proteine pe suprafața globulelor roșii din sânge. Există 4 grupe de sânge: A, B, AB și O. Cele 4 grupe pot fi clasificate în plus după prezența unei alte proteine pe suprafața eritrocitelor, care indică factorul Rh. Persoanele care au această proteină sunt Rh-pozitive, iar cele care nu o au pe suprafața globulelor roșii, sunt Rh-negative.

Majoritatea oamenilor (circa 85%) au Rh-ul pozitiv. Dar dacă o femeie care este Rh negativ și un bărbat Rh pozitiv concep un copil, există posibilitatea instalării unor probleme de sănătate ale copilului. Copilul care se dezvoltă în uterul mamei poate moșteni factorul Rh de la tată, deci va fi Rh pozitiv. Circa jumătate dintre copiii concepuți de o mamă Rh negativ și un tată Rh pozitiv vor fi Rh pozitivi.

Incompatibilitatea Rh nu este de obicei o problemă pentru o femeie aflată la prima sarcină, deoarece, dacă nu există nici o malformație, sângele fătului nu ajunge în circulația mamei în timpul perioadei de graviditate.

Cu toate acestea, în timpul nașterii, sângele fătului poate veni în contact cu sângele mamei. Când se întâmplă acest lucru, celulele sistemului imunitar din sângele mamei vor recunoaște proteinele Rh de pe eritrocitele fătului drept o substanță străină și vor produce anticorpi împotriva proteinei Rh provocând distrugerea hematiilor fetale.

Anticorpi anti-Rh sunt inofensivi până la o viitoare sarcină a femeii. Dacă unul dintre următorii copii vor fi tot Rh-pozitivi, anticorpii vor recunoaște această proteină, vor trece în circulația fetală, provocând hemoliza (distrugerea) globulelor roșii fetale și vor produce afecțiunea cunoscută ca boala Rh a nou-născutului.

Alte căi prin care o femeie gravidă Rh negativ poate fi expusă la proteina Rh, includ transfuziile cu sânge Rh pozitiv, avortul, sarcina ectopică.

Cum poate fi prevenită și tratată boala Rh a nou-născutului
În trecut, incompatibilitatea Rh era o problemă gravă ce punea în pericol viața nou-născutului. Din fericire, progresele semnificative ale medicinei au făcut posibile prevenirea complicațiilor și tratarea noilor născuți cu boala Rh.

Când o femeie cu potențial de incompatibilitate Rh este însărcinată, ea va primi în timpul primei sarcini doua injecții cu imunoglobulina Rh. Prima injecție se face în jurul săptămânii 28 și a doua la 72 de ore după naștere. Imunoglobulina Rh acționează asemenea unui vaccin, prevenind formarea anticorpilor anti proteina Rh în organismul mamei.

Dacă femeia a dezvoltat deja anticorpi Rh, sarcina va fi atent monitorizată pentru a evita formarea unor nivele prea mari de anticorpi. Dacă incompatibilitatea este severă și copilul este în pericol, medicul va indica o serie de transfuzii speciale prin care sângele copilului cu Rh pozitiv va fi înlocuit cu sânge cu Rh negativ.

Incompatibilitatea de Rh produce foarte rar complicații la prima sarcină și nu afectează sănătatea mamei. Însă anticorpii Rh dezvoltați la următoarele sarcini pot fi periculoși atât pentru mamă, cât și pentru făt. Boala Rh produce anemie severă, icter, leziuni cerebrale, insuficiență cardiacă la nou născut. În cazuri foarte grave poate produce moartea fătului.
Yandex