Nevralgia de trigemen afectează îndeosebi și apare mai frecvent după vârsta de 50 de ani. Din fericire, boala poate fi controlată și tratată eficient cu ajutorul medicamentelor, injecțiilor și chirurgiei.
Simptomele nevralgiei de trigemen
- atacuri ocazionale de durere de intensitate medie;
- episoade de durere severă, violență, asemănătoare unor șocuri electrice;
- atacuri dureroase declanșate de atingerea feței, de mestecare, de vorbit, de spălatul dinților;
- crize dureroase ce țin de la câteva secunde la câteva zeci de secunde;
- durerea este situată în zonele inervate de nervul trigemen: obraji, mandibulă, maxilar, gingii, buze, mai rar ochii și fruntea;
- durerea poate fi situată într-un punct sau poate cuprinde o zonă mai largă;
- atacurile devin mai frecvente și mai intense în timp;
Cauze
Nervul trigemen conduce sensibilitatea de la nivelul feței. În nevralgia de trigemen nervul nu-și mai îndeplinește corect funcția. De mai multe ori aceasta apare datorită presiunii pe care o exercită o arteră sau o venă asupra nervului.
Nevralgia de trigemen poate fi consecința procesului de îmbătrânire sau poate fi asociat sclerozei multiple sau unei alte boli care afectează teaca de mielină ce învelește nervul. Uneori, nevralgia de trigemen este produsă de o tumoare ce comprimă nervul, iar în alte cazuri nu poate fi descoperită o cauză.
Diagnostic
Pentru a stabili diagnosticul de nevralgie trigeminală, medicul va face un examen neurologic care indică unde apare durerea. Alături de descrierea simptomelor și de examenul neurologic, medicul va cere un examen RMN care poate descoperi cauza nevralgiei de trigemen.
Tratament
Tratamentul inițial constă în administrarea unor medicamente care îngreunează sau blochează transmiterea semnalelor dureroase către creier. Se folosesc anticonvulsivante și agenți antispastici, însă efectele adverse ale acestor medicament sunt serioase. Multe persoane se tratează cu succes cu această terapie și nu ajung la tratamentul chirurgical.
După o durată de timp, mulți dintre acești pacienți nu mai răspund la tratament sau au parte de efecte adverse foarte neplăcute și trebuie să oprească tratamentul. Pentru aceștia, opțiunile rămân injecțiile cu alcool sau tratamentul chirurgical. Injecțiile cu alcool produc o suprimare temporară a durerii prin anestezierea zonelor afectate ale feței. Medicul va injecta alcool în zona corespunzătoare ramurii din trigemen care produce durerea. Efectul nu este permanent și sunt necesare repetări ale injectării după un interval de timp.
Chirurgia se dovedește de multe ori o soluție bună pentru pacienții cu nevralgie de trigemen. Scopul tratamentului chirurgical este înlăturarea compresiei, de obicei vasculare, sau lezarea controlată a nervului pentru a înlătura durerea. Există mai multe proceduri care se folosesc, de la microchirurgie la utilizarea curentului electric sau a radiațiilor.
Terapii alternative
Cu toate că nu există suficiente dovezi care să susțină eficacitatea tratamentelor alternative în vindecarea nevralgiei de trigemen, mulți din cei care au apelat la aceste terapii au reușit să-și amelioreze afecțiunea. Tratamentele alternative pentru nevralgia de trigemen includ acupunctura, stimularea electrica a nervilor, terapia nutrițională.