![Sforăitul, o problemă pentru partenerul de viață, dar și pentru propria sănătate](/pub/images/sampledata/somatice/sforait_20140205.jpg)
Sforăitul este, de cele mai multe ori, o consecință a apariției apneei, o afecțiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate.
Pentru stabilirea tipului de tratament care trebuie aplicat unui pacient care sforăie, este nevoie, în primul rând, de o somnografie, care constă în monitorizarea somnului pe timpul nopții al bolnavului. Aceasta este urmată și de un control ORL, pentru a se depista dacă există cauze locale ale apariției sforăitului.
În timpul examinării medicale, se urmărește ca pacientul să nu aibă polipi, amigdale mărite sau alte impedimente în calea respirației normale. În timpul monitorizării pacienților, se urmăresc atât activitatea cerebrală, cât și nivelul de oxigen din circuitul sanguin sau mișcările involuntare ale picioarelor.
Persoanele care sforăie trebuie să slăbească, să renunțe la alcool și tutun și să doarmă minimum șapte ore pe noapte.
De asemenea, trebuie eliminată alimentația înainte de culcare. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este obținerea confortului în timpul somnului: salteaua trebuie să fie comodă, iar temperatura aerului să fie în jur de 21 de grade Celsius.
Liniștea și întunericul din cameră sunt și ele importante.