Nivelul de colesterol din sânge reprezintă un indicator de mare importanţa în determinarea riscului de producere a afecţiunilor cardiace.
Colesterolul, un indicator important în determinarea riscului afecțiunilor cardiace
Totuşi, sunt implicaţi şi alţi factori - fumatul, obezitatea, lipsa exerciţiilor fizice şi dieta în general. Colesterolul este o parte componentă esenţială a fiecărei celule, nefiind nevoie să-l consumăm, deoarece îl prelucrăm din alte grăsimi.

Majoritatea persoanelor pot reduce nivelul de colesterol din sânge, prin reducerea cantităţii de grăsime saturată din dietă, în timp ce doar o mică parte o poate face prin scăderea consumului de colesterol dietetic. Nu există colesterol în alimentele vegetariene, ci doar în cele animale, cea mai mare cantitate găsindu-se în măruntaie şi gălbenuş de ou.

Există două moduri în care colesterolul circulă în organism. Este ataşat fie lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), fie lipoproteinelor cu densitate mare (HDL).

Lipoproteinele cu densitate mică sunt elemente nocive, deoarece persoanele cu un nivel crescut al acestora în fluxul sangvin riscă dezvoltarea unei afecţiuni cardiace. Cantitatea de lipoproteine cu densitate mică depinde de consumul de grăsimi animale saturate.

Un nivel crescut de lipoproteine cu densitate mare în sânge reprezintă, pe de altă parte, un risc scăzut de producere a unor afecţiuni cardiace.

Alimentele bogate în colesterol ce conţin cantităţi mici de alte grăsimi saturate par să influenţeze foarte puţin nivelul de colesterol din sânge. Dar există multe alimente, mai ales cele bogate în fibre solubile, cum ar fi fulgii de ovăz, fructele uscate şi grepfrutul, ce încurajează organismul să elimine surplusul de colesterol.

Alimentele etichetate ca „fără colesterol" sau „cu conţinut scăzut de colesterol" pot induce foarte mult în eroare, deoarece ar trebui să fim atenţi la procentajul de grăsimi saturate.
Yandex