Apariția sângerărilor în timpul sarcinii necesită adresarea imediată la medic, deoarece aceasta poate ascunde o sarcină extrauterină, un avort spontan sau o anomalie a placentei.
Sângerările în primul trimestru
Cel mai des, sângerările apar în primul trimestru de sarcină (până în săptămâna a 13). Dacă sângerarea apare în perioada dată, circa 30% din bolnave pot suferi de avort spontan, 10% - 15% pot avea sarcină extrauterină, iar 5% sarcină oprită în evoluție. Restul sarcinilor au șanse de a continua peste 20 de săptămâni. Cu cât sângerarea apare mai târziu în sarcină, cu atât se măresc șansele ca aceasta să continue.
În avortul spontan, hemoragia este adesea cu sânge roșu, în unele cazuri și cu cheaguri de sânge. În plus, sângerările se pot însoți de durere și / sau simptome clinice ale pierderii de sânge: tahicardie, paloare, leșin. Uneori, avortul spontan survine pe neașteptate, fără sângerări, însă cu dispariția semnelor de sarcină. La apariția oricăror semne clinice suspicioase, pacienta trebuie să se prezinte la medic.
Hemoragiile pot apărea și din cauza acumulării de sânge în jurul sacului gestațional (hematom periovular). Clinic, se reprezintă prin sângerări maronii, de mică intensitate. Hematomul poate fi diagnosticat și monitorizat prin ecografie.
Sângerările în trimestrele 2 și 3 de sarcină
Dacă sângerarea apare după 20 de săptămâni, ea poate fi o cauză de suferință atât a mamei, cât și a copilului. Cauzele acestor sângerări sunt puțin cunoscute. Dacă sângerarea este abundentă, amenințătoare de viață, se provoacă imediat nașterea.
Placenta praevia și dezlipirea de placentă reprezintă complicații ce se manifestă prin sângerări în al 2 trimestru de sarcină. Placenta praevia reprezintă inserarea joasă a placentei, astupând total sau parțial colul uterin. Dezlipirea de placentă poate părea și din cauza unei traume la nivelul uterului.
Sângerarea în sarcină este o urgență de ordin major, ce pune în pericol sănătatea mamei, dar și a fătului. Pentru viitoarea mamă, pierderile mari de sânge pot fi fatale. Pentru făt, apar pericole precum nașterea prematură, o slabă creștere intrauterină și o dezvoltare mai lentă.