Edemul reprezintă o infiltrație, un surplus de lichid ce apare în țesuturi. Acesta poate apărea ca urmare a numeroase maladii. În general, orice țesut, organ sau cavitate a corpului se poate inunda cu de lichid. Cele mai vizibile sunt edemele membrelor - brațelor, mâinilor sau picioare. Modificările acestora ne spun despre prezența unor afecțiuni.
Edemele, un surplus de lichid în țesuturi
Porțiunea cu edem se umflă, iar pielea se întinde. La apăsare, pot rămâne depresiuni persistente.

Edemul poate fi:
- localizat / generalizat;
- brusc / lent;
- cu modificări de culoare;
- cu prezența sau absența măririi temperaturii locale;

Unele edeme nu sunt patologice. Temperatura ridicată de afară, poziția nemișcată, sarcina (modificări hormonale și stază mecanică), sindromul premenstrual, alimentația bogată în sare reprezintă unele cauze simple și reversibile.

Cauzele majore de apariție a edemelor
Maladiile cardiace ajunse în stadiul de insuficiență cardiacă duc la micșorarea forței de contracție a inimii și stagnarea periferică a sângelui. Lichidul trece în țesuturi prin creșterea presiunii capilare. Afecțiunile renale care determină insuficiența renală sunt însoțite de micșorarea diurezei și a capacității de eliminare a lichidelor, care se rețin în organism.

Ciroza hepatică și stările grave de denutriție (înfometare, enterite majore, cancere cu stări de cașexie) duc la formarea edemelor prin micșorarea unor fracțiuni proteice din sânge. Afecțiunile venoase, blocarea sistemului limfatic (tumori, infecții), dar și unele maladii endocrine (deseori insuficiența tiroidiană) se însoțesc de edeme. Unele medicamente, de asemenea, duc la apariția edemelor.

Edem în afecțiuni cardiace
În afecțiunile cardiace edemul este generalizat, cu unele schimbări cianotice ale pielii. Dispare sau scade după repausul de noapte în poziție culcată. În asemenea cazuri, edemul este se asociază cu semne ale bolii de bază (aritmie, hipertensiune arterială, valvulopatii ș.a.).

Edem în maladiile renale
Edemul în maladiile renale este tot generalizat, însă alb, pufos și cu modificări urinare (prezența sângelui în urină, micșorarea diurezei, dureri la nivel lombar).

Edem în afecțiuni venoase
În afecțiunile venoase, edemul se localizează la nivelul membrului respectiv. Edemul este unilateral, enorm, în unele cazuri deformând monstruos membrul cu pricina.

Diagnostic
Pentru diagnostic, este nevoie de un examen fizic complet și amănunțit. În plus, se fac investigații paraclinice (EKG, examene radiologice, ecografice, de sânge și urină) pentru a aprecia funcția renală și hepatică. Se recomandă o consultație de specialitate (chirurgical, oncologic, cardiologic).

Tratamentul edemelor
Pentru a trata edemele, este nevoie cunoașterea afecțiunii cauzale. De aceasta depinde dispariția simptomului. În unele circumstanțe, medicul poate indica un diuretic.

Sfaturi care va pot ajuta să scăpați de edeme
- alimentație cu micșorarea aportului de sodiu;
- mișcare și unele exerciții fizice, care ajută întoarcerea sângelui la inimă;
- ridicarea pentru câteva ore a porțiunii afectate deasupra nivelului inimii;
- utilizarea îmbrăcămintei croite special (mănuși sau ciorapi), care duc la împiedicarea stazei;
- masajul membrului afectat;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment