Artroza reprezintă o maladie degenerativă din articulație, când apar modificări negative atât în structura cartilajului, cât și în suprafețele oaselor. Artroza genunchiului, cunoscută sub denumirea de gonartroză, înseamnă distrugerea suprafeței cartilajului articular, care în loc să fie alb strălucitor, începe să-și piardă consistența și aspectul. Cartilajul suferă modificări și el nu mai asigură distribuirea uniformă a forțelor în genunchi, nu mai absoarbe șocurile prin meniscuri.
Artroza genunchiului, o boală degenerativă
În plus, cartilajul nu mai acoperă capetele oaselor genunchiului, în așa mod ajungându-se la frecarea os pe os însoțită de mari dureri. Factorii care pot duce la afectarea articulației genunchiului sunt obezitatea, insuficiența mișcării și a exercițiilor fizice pentru menținerea mobilității articulației.

Un semn al uzurii genunchiului este și micșorarea progresivă a mobilității, genunchiul nu se poate întinde și nu se poate îndoi suficient. În artroză, membrana sinovială, care învelește articulația, nu mai produce suficient lichid sinovial, care „unge” articulația.

Artrozele primare sunt cele mai frecvente, ele însemnând uzură, o îmbătrânire a cartilajului, la persoanele trecute de 35 de ani. Artrozele secundare reprezintă procese de degradare a genunchiului venite din cauza altor maladii secundare.

Unele tipuri de fracturi ale oaselor în apropierea genunchiului pot duce la producerea artrozei secundare a genunchiului. Pot apărea artroze și ca urmare a deviației axului genunchiului, a apariției unor infecții în articulații, dar și de instabilitatea genunchiului în urma unor accidente ce lezează ligamentele.

Pentru prevenirea artrozei genunchiului, se recomandă scăparea de kilogramele în plus și efectuarea gimnasticii medicale. În artroza genunchiului, inițial durerea nu este intensă, ci sâcâitoare. Durerea este mai mare în timpul mișcării, îndeosebi la primii pași, dar poate dispărea după câțiva metri de mers, când articulația se încălzește. Odată cu avansarea uzurii genunchiului, durerile apar la eforturi din ce în ce mai mici. Un alt semn al artrozei este micșorarea mobilității genunchilor.

Inițial, în gonartroză apare o redoare, adică o înțepenire, după care se limitează tot mai mult îndoirea și întinderea genunchilor. Pot apărea și zgomote - pocnituri la genunchi în timpul mișcărilor. Uneori apare durerea, deoarece oasele se ating, cartilajul distrugându-se. Se afectează mișcarea, fiind necesară cârja.
Yandex