Pielea reprezintă un scut, ce ne poate apăra de soare, frig sau microbi. Pielea se reînnoiește în fiecare lună și este cel mai întins organ al nostru, atingând o suprafață de circa 1,5 metri pătrați și o greutate de 10 kilograme. Pielea are o structură complexă. Este formată din 3 straturi: epiderm, derm şi hipoderm.
Pielea, un scut, ce ne apără de soare, frig sau microbi
Epidermul
Epidermul, situat la exterior, este format în principal din celule moarte, din care se elimină în fiecare zi câte puțin prin spălare sau frecarea pielii cu hainele.

Dermul
Dermul reprezintă stratul în care se găsesc celulele epiteliale. Ele se înmulțesc permanent, pentru a le înlocui pe cele eliminate. În așa mod, pielea este reînnoită la circa 28 de zile. Datorită funcției regeneratoare, dermul asigură vindecarea și cicatrizarea rănilor. O proteină numită colagen formează cicatricile pentru a repara țesuturile vătămate. Dermul este de 4 ori mai gros decât epidermul. Dotat cu vase de sânge și terminații nervoase, dermul hrănește epidermul și asigură simțul tactil. De asemenea, în derm se află rădăcinile firelor de păr.

Hipodermul
Sub derm se află hipodermul, un strat alcătuit din țesut adipos și vase de sânge. El are scopul de a amortiza presiunea și șocurile la care pielea se expune zilnic. În plus, hipodermul contribuie la reglarea temperaturii organismului, protejându-ne de căldură și frig. Dacă temperatura mediului extern este mică, vasele de sânge din structura pielii se contractă pentru a limita pierderile de căldură ale mediului intern. Când temperatura de afară este mare, vasele se dilată și elimină căldura. Glandele sudoripare de la nivelul pielii ajută și ele la evacuarea excesului de căldură prin transpirație.

Cele 3 straturi ale pielii micșorează efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete. Melonocitele, celulele ce dau pigmentul (melanina) pielii, sunt cele care ne apără de razele solare. Datorită terminațiilor nervoase prezente în structura sa, pielea este un imens organ de simț. Cu ajutorul pielii, avem sensibilitate tactilă, termică și dureroasă. Putem simți dacă atingem ceva moale, tare, rece, fierbinte, umed au uscat, ascuțit sau plat.

Igiena corespunzătoare
Ca pielea să își mențină intacte funcțiile enumerate, este esențială menținerea sănătății acesteia. Aceasta înseamnă îngrijire corespunzătoare, igienă ireproșabilă și prezentarea la medic ori de câte ori apare o problemă: mâncărime, iritație, nodul, aluniță modificată ca aspect.

Curățarea zilnică a pielii nu este atât de banală precum ar părea. Pielea secretă încontinuu sebum și transpirație, care ținute sub control joacă un rol protector. Sebumul reprezintă o grăsime naturală care împiedică deshidratarea pielii, iar transpirația contribuie la reglarea temperaturii organismului. Acumularea de sebum în exces, transpirație și celule moarte sunt extrem de nocive pentru piele. În contact cu bacteriile de la suprafața pielii, excesul de transpirație și sebum duce la apariția mirosurilor neplăcute și a iritațiilor. De cele mai multe ori, înmulțirea bacteriilor reprezintă declanșarea infecțiilor.

Spălatul zilnic al pielii cu apă și săpun elimină celulele moarte, transpirația și sebumul. Apa trebuie să fie călduță, pentru a stimula dilatarea vaselor de sânge, ceea ce aduce un aport suplimentar de oxigen și substanțe nutritive. Este bine utilizarea unui săpun blând sau a unui gel de duș hidratant. Nu sunt recomandate săpunurile antibacteriene, care distrug flora saprofită de la suprafața pielii și nici cele pe bază de lauril-sulfat de natriu, un detergent care poate afecta bariera hidrolipidică a pielii. Indiferent de produsul folosit, o persoană adultă nu trebuie să mențină săpunul pe piele mai mult de 15 secunde. După spălarea cu săpun, stratul protector al pielii se reface într-o oră. Pentru a grăbi refacerea acestuia, este nevoie aplicarea unui lapte hidratant pe tot corpul.

Îngrijirea tenului
Curățarea, demachierea și hidratarea tenului sunt 3 pași pe care trebuie să-i respectăm în fiecare dimineață și seară. Se spală cu apă călduță (nu fierbinte) și nu se folosește săpun, ci un produs special pentru curățarea tenului. În timpul demachierii, este bine să acordați atenție zonei din jurul ochilor, deoarece este foarte sensibilă și aici apar mai multe riduri decât în alte zone. Demachiantul se alege în dependență de tipul de ten. Persoanele cu tenul uscat trebuie să folosească un lapte demachiant cu bază grasă. Pentru tenul seboreic nu se utilizează produse grase, deoarece acestea sufocă porii. O altă soluție este demachierea cu apă și gel spumant.

După demachiere se aplică o cremă hidratantă adaptată tipului de ten. Utilizarea cremei hidratante de la 20 de ani este esențială pentru a preveni deshidratarea și apariția ridurilor. În scopul dat se indică creme bogate în vitamine, care ajută la menținerea apei și a substanțelor nutritive în țesuturi.

Măști pentru ten
În fiecare săptămână se recomandă curățarea tenului cu ajutorul unei măști, pe care o puteți prepara acasă. Amestecați argilă cu suc de castravete și aplicați pasta obținută pe față, în strat subțire. Pe gât și decolteu aplicați feliuțe de castravete. După circa 20 - 30 de minute îndepărtați castravetele și spălați fața cu apă călduță. Masca este utilă atât pentru tenul gras, cât și pentru cel uscat. O altă mască naturală este cea pe bază de miere și suc de lămâie (pentru ten gras) sau miere și ulei de măsline (pentru ten uscat).

Eliminarea celulelor moarte
Se recomandă eliminarea celulelor moarte prin exfoliere, pentru a avea o piele curată și catifelată. O dată pe săptămână se aplică un produs exfoliant pe tot corpul, îndeosebi asupra coatelor, genunchilor și tălpilor. Putem găsi o gamă variată de produse exfoliante: pe bază de sâmburi de fructe, argilă sau alge marine.

Sfaturi utile pentru o piele sănătoasă
  • evitați deshidratarea, alimentația nesănătoasă, aerul poluat, fumatul, încruntatul, stresul;
  • respectați orele de somn;
  • evitați expunerea fără protecție la raze ultraviolete sau la frig;
  • consumați mai multe fructe și legume;
  • beți cel puțin 2 litri de lichide zilnic;
  • relaxați-vă corespunzător, odihniți-vă;
  • evitați soarele;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment