La început, psoriazisul se manifestă prin pete roșii, mâncărimi și aspect de eczemă. Reprezintă o maladie inflamatorie cronică a pielii, ce poate să apară la orice vârstă.
Cum se manifestă psoriazisul
Psoriazisul se manifestă prin apariția unor plăci roșii acoperite de scuame (coji) albe, groase, ce se detașează ușor, asociate sau nu cu mâncărime.
Unde apare psoriazisul
De cele mai multe ori, psoriazisul se localizează pe coate, genunchi, zona lombară, pielea capului. Leziunile pot fi mai extinse, apărând și în alte zone ale corpului. Unele forme mai rare de psoriazis, considerate grave, se asociază cu afectarea articulațiilor, cu apariția de leziuni cu puroi sau cu afectarea pielii în totalitate.
Cauzele psoriazisului
Psoriazisul nu se transmite prin contact direct, deci nu este o boală contagioasă. La baza apariției acestei boli se regăsește o predispoziție genetică. Sunt și factori externi cum ar fi un stres intens, ce poate declanșa sau agrava boala, anumite medicamente, traumatisme locale, infecții, factori hormonali, consumul de alcool sau fumatul.
Tratamentul psoriazisului
Terapia clasică este îndreptată spre leziunile existente, urmărind vindecarea acestora. Tratamentul se indică în dependență de vârstă, aspect și extindere a leziunilor. Acesta constă fie într-o terapie locală, cu substanțe active ce determină dispariția leziunilor, fie într-o terapie pe cale generală cu medicamente puternice care se adresează formelor grave și care îmbunătățesc indicele calității vieții persoanelor afectate. Acestea răspund la tratamentul local. Expunerea la razele ultraviolete are, în 90% din cazuri, efecte pozitive.
Cea mai modernă terapie a psoriazisului constă în tratamente biologice cu anticorpi monoclonali sau proteine de fuziune.