Persoanele care respectă igiena, dar totuși, transpiră abundent, emanând un miros neplăcut, pot suferi de anumite afecțiuni endocrine. Disfuncțiile glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele poli-chistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt doar câteva dintre aceste boli. În procesul de transpirație, pubertatea poate fi un factor declanșator.

Transpirația urât mirositoare (bromhidroza) la persoanele care se spală regulat, apare îndeosebi în procesul de sexualizare. Ea poate debuta la pubertate, din cauza hormonilor androgeni. Din această cauză, copiii nu au o transpirație cu iz neplăcut, deoarece la ei, hormonii respectivi nu sunt încă activi.

Această sudoare abundentă mai poate apărea și la bărbații cu surplus de testosteron, la femeile care se confruntă cu procesul de androgenizare (exces de hormoni masculini le conferă femeilor o tentă de masculinizare, manifestată prin căderea părului de pe cap și apariția acestuia în zone precum fața, gâtul), la persoanele cu acromegalie (boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a corpului și membrelor, din cauza unei hipersecreții a hormonului hipofizar de creștere).

Lucrul dat se poate observa și la persoanele care suferă de boli în care dimensiunile glandei sudoripare cresc sau la cei cu afecțiuni care se caracterizează prin micșorarea secreției glandelor sebacee și sudoripare.

În cazul în care transpirația este peste măsură de mare, se vorbește de o afecțiune numită hiperhidroză. Odată cu înaintarea în vârstă, transpirația abundentă ași pierde din iz. Ovarul e funcțional până în jurul vârstei de 50 de ani. Cu instalarea menopauzei, când scade activitatea ovariană, se micșorează și transpirația cu iz urât.

Obișnuit, transpirația nu miroase, deoarece este o soluție de apă amestecată cu electroliți - substanțe chimice care se elimină din organism. Atunci când începe să miroasă, este din cauza florei, a microbilor de la suprafața pielii - axile sau picioare.

Ca remedii pentru transpirația urât mirositoare, specialiștii recomandă;
  • spălarea frecventă cu apă și săpun;
  • epilarea axilelor;
  • utilizarea antiperspirantelor și a deodorantelor medicale care se găsesc în farmacii;
  • băi cu bicarbonat, ce ajută la împiedicarea dezvoltării microbilor;
  • utilizarea pudrei, deoarece usucă pielea;
  • în unele cazuri, specialiștii recomandă o metodă modernă de excizie chirurgicală a glandelor sudoripare;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment