Pentru călirea organismului copiilor cu raze ultraviolete artificiale se folosesc lămpi de cuarţ cu mercur cu putere diferită: LAV - 400 W şi LAV - 1000 W (lămpi cu arc voltaic sau “ DPT’ ). Folosind aceste lămpi de .cuarţ cu mercur se poate realiza iradierea în acelaşi timp a unei grupe de copii).

Iradierea copiilor cu lămpi de cuarţ cu mercur necesită o dozare minuţioasă a razelor ultraviolete. In aceste scopuri se determină doza biologică cu ajutorul biodozatorului Gorbaciov, care prezintă o placă de tablă albă cu dimensiunile 4x8 cm. Placa dată are 6 găuri (deschizături cu dimensiunile 0,5 x 2,0 cm), care sunt închise de o clapetă mobilă. La determinarea dozei biologice în ordin crescând fiecare dischizătură (gaură) e iradiată timp de 30 de secunde (I - 30, II - 60, III - 90, IV - 120, V - 150, şi VI - 180 de secunde). Rezultatele iradierii se studiază după 6-8 ore sau dacă nu e posibil - peste 24 de ore. Se alege cea mai puţin înroşită pată care se consideră drept doză biologică suberitemică.

Călirea copiilor cu raze ultraviolete artificiale se efectuează după o schemă de iradiere generală a corpului. La început se aplică câte o Va doză pentru partea anterioară şi posterioară a corpului, care treptat creşte până la 2-3 doze biologice.

In timpul iradierii în funcţie de puterea lămpii folosite copiii stau în jurul ei la o distanţă de 2,5 - 3 m. Încăperea pentru iradiere trebuie să aibă o suprafaţă de 40 m2 şi temperatura aerului 18-20°C. In legătură cu eliminarea unei cantităţi mari de ozon de la lămpile de cuarţ cu mercur aceste încăperi trebuie să fie bine aerisite.

În cursul anului se recomandă 2 serii de iradiere a copiilor: prima serie - în lunile noiembrie - decembrie, iar a doua - în februarie -martie, fiecare dintre ele incluzând câte 15 - 16 iradieri. Iradierea cu raze ultraviolete artificiale este recomandată copiilor, care deseori sunt bolnavi de angină şi gripă, celor suferinzi de boli cronice, reumatism neactiv etc. Razele ultraviolete artificiale sunt contraindicate în: procese de tuberculoză active; reumatism sub formă subacută (după puseul reumatic iradierea se permite peste 6 luni), boli renale (nefrite, nefroze), malarie, forme grave de anemie, vicii cardiace decompensate, hiperexcitare nervoasă ş.a.).

In prezent razele ultraviolete artificiale se folosesc nu numai pentru călirea organismului copilului. Ele se aplică pe scară largă cu scopuri profilactice pentru asanarea vestibulului faringian şi a rinofaringelui. În cazurile date se folosec lămpile cu arc voltaic 400 W (LAV-400) cu ajutorul unui tub la o distanţă de 50 cm. Iradierea se începe cu un minut, treptat crescând până la 5 minute.

Iradierea cavităţii bucale este indicată copiilor care suferă de amigdalită, cataruri ale căilor respiratorii superioare, angine, celor care sunt purtători de helminţi. Iradierea se face şezând. Şuvoiul de raze este îndreptat prin tub la fiecare amigdală, durata iradierii fiecărei amigdale fiind de la un minut până la cinci. O serie de tratament include 12-14 proceduri.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment