Artroza este o afecțiune degenerativă a articulațiilor ale cărei simptome apar în timp, cu mult de la inițierea bolii. Maladia se manifestă datorită frecării suprafețelor articulare, care ajung în această postură din diverse motive, cum ar fi un traumatism, o suprasolicitare, o infecție sau alte cauze, putând data chiar din copilărie, cu toate că simptomele apar în viața adultă.
Boala artrozică debutează lent, cu dureri ce apar de obicei după un efort fizic intens (cedează la repaus), în zone cu umiditate ridicată (munte), la frig, noaptea etc.
Artroza coloanei vertebrale
Dacă cartilajele intervertebrale afectate se localizează la nivelul coloanei cervicale (gât), este important diagnosticul spondilozei cervicale, căci datorită comprimării unor artere care trec prin coloană la acest nivel și urcă spre creier, acesta din urma primește mai puțin oxigen, iar manifestările clinice pot fi atât de diverse, încât se pot confunda cu alte patologii total diferite: greață, dureri de cap, amețeli, dureri de brațe, de umeri, torticolis, distonie neurovegetativa (patologie asemănătoare atacului de panică, cauzat de deficitara oxigenare a creierului), pocnituri în urechi etc.
În plus, coloana mai poate fi afectată și la nivel toracal, unde sunt coastele (la nivelul plămânilor), iar prin comprimarea nervilor paravertebrali, patologia are răsunet visceral, adică la nivelul organelor interne de la nivelul toracelui și abdomenului (stomac, intestine etc).
Artroza se poate manifesta și la nivelul coloanei lombare (mijloc), tot cu răsunet în organele pelvisului, dar și în picioare, cu dureri sau amorțeli poate chiar de-a lungul întregului picior. Adesea în artroza colonei vertebrale se produce hernia de disc. Dintre artrozele altor articulații, cea mai frecvent întâlnită este gonartroza: afectarea articulației genunchiului.
Diagnosticarea artrozei
În afara semnelor și simptomelor pe care pacientul le resimte la nivelul unor articulații (coloana vertebrală, genunchi, coate, încheietura mâinii etc.), diagnosticul de artroză se poate pune în urma unor investigații cum ar fi: examenul radiologic (evidențierea îngustării spațiului articular), examenul lichidului sinovial (lichid conținut în articulații), RMN, CT, analize de laborator care desemnează o infecție etc.
Tratamentul artrozei
Tratamentul se poate face prin miorelaxante (relaxante musculare), antiinflamatorii, analgetice (pentru micșorarea durerii), infiltrații cu antiinflamatoare steroidiene sau alte substanțe adjuvante. Se recomandă balneoterapie, masaj, reflexoterapie, acupunctură, homeopatie, gimnastică medicală etc. Din păcate, nu există o metodă sigură de tratament, toate acestea doar ameliorează patologia.