Preşcolarul uşor poate fi supus procesului de instruire şi educaţie datorită faptului că la el este bine dezvoltat spiritul de observaţie, curiozitate, sentimentul de a imita, necesitatea de a acţiona de sine stătător. Metodele de lucru cu aceşti copii pot fi foarte variate. Ţinând cont de particularităţile de vârstă, lor trebuie să li se explice într-o formă accesibilă importanţa fiecărei deprinderi igienice, frecvent trebuie să li se demonstreze îndeplinirea corectă a procedeelor igienice.

Însuşirea deprinderilor igienice (care constituie reflexe condiţionate) se efectuează mai repede dacă ele coincid în timp cu elementul următor -spălarea dinţilor înainte de somn, clătitul gurii după masă, spălatul mâinilor înainte şi după mâncare ş.a ). O însemnătate deosebită are comportarea personală a vârstnicilor, deoarece copiii foarte frecvent se străduie să-i imită în toate!

În afară de aceasta copiii cu plăcere ascultă poveşti, poezii, privesc desene, cu interes vizionează diafilme, emisiuni televizate pe diferite teme igienice. Diverse jocuri, îndeosebi cele cu păpuşi, contribuie la formareâ deprinderilor igienice. Aşadar, în vârsta preşcolară pe prim-plan este situat însăşi copilul.

Copiii din grupa mare de grădiniţă trebuie zilnici, seara şi dimineaţa, să se spele pe mâini, faţă, urechi, să se îmbrace şi să se dezbrace singuri, să-şi întreţină în curăţenie îmbrăcămintea şi încălţămintea, să se spele singuri pe mâini înainte şi după luarea mesei, ori de câte ori se murdăresc ori au fost la WC, să păstreze ordinea în cameră, să mănânce frumos. Aceste deprinderi igienice se consolidează şi se desăvârşesc treptat.
Yandex