Specialiștii susțin că sughițul reprezintă un act involuntar ce apare din cauza unor iritații nervoase provenite din mediul aparatului digestiv. Nervii iritați produc contracția diafragmei.
Sughițul, un act involuntar
Simptomul dat apare deseori după consumarea unor produse iritante pentru stomac (ardei iute, piper, băuturi alcoolice concentrate, medicamente sau după o alimentație abundentă).

Sughițul apărut după consumarea acestor tipuri de alimente este ușor, din punct de vedere clinic. Durează până la 2 zile maxim și nu provoacă dureri de cap sau de stomac. Sughițul devine o adevărată problemă atunci când durata acestuia depășește cele 2 zile, deoarece în acest caz sughițul are cauze severe.

Așa tip de reflex apare atunci când pacientul suferă de distensie gastrică, tumori esofagiene sau ulcer gastric. Hernia hiatală apare în cazul în care o parte din stomac trece în trahee, iar involuntar apare sughițul, care provoacă dureri abdominale insuportabile.

În cazul sughițului ușor, tratarea acestuia se face cu ajutorul medicamentelor antiacidice, care rezolvă problema într-un timp destul de scurt. Dacă actul involuntar durează o bună perioadă de timp, tratarea este dificilă și constă în tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală. Este importantă cauza sughițului.

Reflexul involuntar al aparatului digestiv poate apărea și în urma înghițirii aerului, iar în acest caz tratarea poate consta în ținerea respirației, băutul de apă rece, dar în nici un caz sperietura, deoarece nu are nici un efect asupra stomacului. Sughițul poate apărea și pe sistem nervos, dacă o persoană a plâns mai mult de o jumătate de oră.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment