În majoritatea instituţiilor pentru copii şi adolescenţi pentru a pregăti bucatele pe loc, conform normelor sanitare de construcţie, se prevede un bloc alimentar cu încăperile respective: bucătărie, camere de preparare a produselor alimentare, spălătorii, magazie, cameră pentru păstrarea produselor uşor alterabile, cameră pentru bucătari, WC cu duş, depozite ş.a.

Numărul de încăperi ale blocului alimentar şi suprafaţa lor depinde de destinaţia instituţiei respective, numărul de copii ce o frecventează şi modul de aprovizionare cu produse alimentare (materie primă sau semifabricate).

Conform normelor, în clădirile instituţiilor preşcolare se prevede construcţia unui bloc alimentar, în care sunt necesare următoarele încăperi: 1) bucătăria (locul de pregătire şi distribuire a bucatelor -23-40 m2; 2) spălătoria pentru vasele de bucătărie - 6-12 m2; 3) magazia pentru păstrarea produselor uscate (crupe, pâine, zahăr, faină ş.a.); 4) camera-frigider de păstrare a produselor uşor alterabile - 7-15 m2; 5) camera pentru bucătari - 8-16 m2; 6) WC cu duş (1 lavoar, 1 scaun de toaletă şi 1 sită de duş). În cazurile când se foloseşte materia prima, se adaugă următoarele încăperi: 7) camera de preparare a produselor alimentare - 8-16 m2; 8) magazia (depozit) pentru păstrarea legumelor - 8-12 m2.

Blocul alimentar se amplasează la etajul I şi trebuie să aibă o ieşire separată în zona de gospodărie.

Sufrageria blocului alimentar al şcolilor de meserii şi şcolilor profesionale polivalente este prevăzută pentru 33% de locuri din numărul total al elevilor, fiecare loc ocupând 1 m2. Restul încăperilor şi suprafaţa lor este analogică eu cea a blocurilor alimentare ale şcolilor medii de cultură generală şi şcolilor-intemat.

Înzestrarea încăperilor blocului alimentar
Bucătăria blocurilor alimentare ale instituţiilor pentru copii şi adolescenţi se înzestrează cu reşouri electrice pentru pregătirea bucatelor, cu mese şi vase.

Mesele de lucru din bucătărie şi cele din camera de preparare a produselor alimentare trebuie să aibă o suprafaţă netedă, fară nituri şi cu colţurile îndoite, să fie acoperite cu tablă din oţel inoxidabil sau duraluminiu. Mesele acoperite cu tablă zincată se folosesc numai pentru prelucrarea cărnii şi a peştelui.

Pentru prepararea şi tăierea aluatului şi legumelor se folosesc mese acoperite cu scânduri groase din lemn tare, cu suprafaţa netedă. Produsele alimentare crude se prelucrează separat de cele fierte. La prepararea lor se folosesc seturi de fonduri din lemn tare şi cuţite,

Produsele alimentare crude se prelucrează separat de cele fierte. La prepararea lor se folosesc seturi de funduri din lemn tare şi cuţite, care se marchează pe partea laterală cu caractere ce indică destinaţia: CC - came crudă, CF - came fiartă, LC şi LF (legume), PC şi PF (peşte), U - unt, S - scrumbie, P - pâine, Ca - caşcaval, Al - aluat. Fundurile şi cuţitele se păstrează pe poliţe speciale.

Principalele vase de bucătărie - cratiţele, tigăile, cazanele, tăvile, ş.a. pot fi de aluminiu, din oţel inoxidabil sau fontă, şi se păstrează pe poliţe sau stelaje, iar cele mici - în dulapuri.

În instituţiile pentru copii şi adolescenţi se permite utilizarea veselei de masă din porţelan (străchini, farfurii, căni) sau emailate. E înterzisă folosirea veselei din plastic, deoarece lichidul fierbinte extrage din ele diferite substanţe chimice.

Blocurile alimentare ale acestor instituţii se înzestrează cu 2 maşini de tocat came (una pentru carnea fiartă, alta pentru cea crudă) şi o maşină de curăţat cartofi. Instalaţia frigorifică (frigiderul) trebuie să menţină temperatura aerului în camera de păstrare a produselor uşor alterabile în limitele de până la +6°C.
Yandex