Sarcina principală a igienei copiilor şi adolescenţilor privind organizarea igienică a muncii adolescenţilor e de a le asigura condiţii favorabile de lucru şi o înaltă capacitate de muncă, de a ocroti şi fortifica starea lor de sănătate.

Având în vedere particularităţile anatomo-fiziologice, capacitatea de muncă, gradul de receptivitate la acţiunea factorilor nocivi din producţie, starea de rezistenţă la acţiunea factorilor patogeni ş.a., ne putem da bine seama de importanţa respectării măsurilor igienice pentru a crea condiţii favorabile de muncă.

Locul de lucru pentru adolescenţi în primul rând trebuie să fie asigurat cu o suprafaţă satisfăcătoare în funcţie de operaţia efectuată, fiecărui loc din diferite ateliere revenindu-i circa 4,5 m2. În al doilea rând, sunt necesare condiţii favorabile ale mediului înconjurător. În diferite încăperi se prevede următoarea microclimă: temperatura optimală a aerului trebuie să fie de +17 - + 22°C; umiditatea lui relativă trebuie să constituie 30 - 50 %, iar viteza curenţilor de aer - maximum 0,2-0,4 m/sec. Valoarea radiaţiei termice trebuie să fie în limitele 0,1 - 0,5 cal/cm2/min.

Aerul din zona de luau nu trebuie să conţină mai mult de 0,07-0,1 % bioxid de carbon şi 0,15 mg/m3 pulberi, iar cantitatea substanţelor toxice nu trebuie să depăşească normele stabilite (CMA). Locurile de lucru ale adolescenţilor trebuie să fie amplasate la anumită depărtare de locurile de formare a prafului, iar în încăperi să se facă zilnic o dereticare umedă.

In încăperile întreprinderilor industriale la locurile de lucru ale adolescenţilor nivelul zgomotului nu trebuie să depăşească 65 dB. Deosebit de importantă pentru adolescenţi este şi poziţia corectă a corpului în timpul lucrului. Nerespectarea ei deseori poate provoca deformaţii ale coloanei vertebrale. După cum se ştie pentru organismul adolescenţilor este caracteristică creşterea furtunoasă a sistemului osos şi a masei musculare. Adesea tonusul muscular rămâne în urmă de ritmul creşterii sistemului osos. Având în vedere acest fapt adolescenţii trebuie să aibă o ţinută corectă în timpul lucrului, care poate fi asigurată prin:

1. Poziţia corectă a capului şi coloanei vertebrale.
2. Poziţia simetrică a omoplaţilor şi unghiurilor lor.
3. Flexura corectă a curburii fiziologice a coloanei vertebrale.
4. Lungimea identică şi poziţia corectă a extremităţilor inferioare.

Ţinuta corectă în timpul lucrului previne apariţia diferitelor dereglări ale coloanei vertebrale la adolescenţi - scoliozelor.

O deosebită importanţă are starea iluminării locului de lucru. Iluminarea insuficientă a oricărui loc de lucru este un moment nefavorabil în activitatea de muncă a adolescenţilor. La o iluminare slabă a suprafeţei de lucru adolescentul trebuie să se aplece deasupra strungului sau mesei de lucru, această poziţie impusă a corpului provocând o oboseală musculară rapidă, ce poate fi cauza formării ţinutei incorecte. Astfel, un mare număr de scolioze şi gârboviri au fost depistate la adolescenţii cu diferite dereglări ale organului optic.

În păstrarea ţinutei corecte un rol deosebit are utilarea atelierelor cu strunguri, mese de lucru ş.a., iar înălţimea strungurilor, meselor trebuie să fie comodă pentru lucru. Pentru adolescenţii cu înălţimea de 150 cm înălţimea strungului trebuie să fie de 80 cm, iar pentru cei cu înălţimea de 150-165 cm -85-90 cm şi 165-175 cm - 100 cm. Dacă înălţimea strungului nu corespunde cu înălţimea adolescenţilor, atunci se folosesc suporturi cu înălţimea de 5, 10, 15 cm. Distanţa de la mijlocul strungului până la ochi trebuie să fie egală cu 45 cm.

Dacă un adolescent înalt (170 cm şi mai mult) lucrează timp îndelungat la un strung cu înălţime mică (80 - 85 cm) şi invers (înălţimea adolescentului este mică, iar a strungului - mare), atunci pot apărea diferite dereglări de ţinută - varietăţi ale ţinutei cifotice (gârbovire şi spate rotund).

Munca efectuată în poziţie şezândă e mai puţin obositoare, în caz dacă se respectă ţinuta corectă care reduce tensiunea musculară. Totodată poziţia şezândă limitează activitatea motorie, sporind tensiunea statică a muşchilor spinării, gâtului, abdomenului ş.a.

In cazurile date se cere ca locul de lucru să fie amenajat cu mobilă, care ar corespunde cerinţelor igienice. Capacul mesei de lucru trebuie să-i permită adolescentului să ţină liber , antebraţele pe el şi să aibă înălţimea de cel puţin 63-65 cm. Fundul scaunului trebuie să aibă un dispozitiv spiral de reglare a înălţimii în limitele a 40-60 cm. Forma fundului scaunului trebuie să fie rotundă sau rotunjită la marginea anterioară. Scaunul trebuie să aibă spetează cu înălţimea de 15 cm.

In timpul muncii adolescenţii trebuie să fie asiguraţi cu echipament de protecţie şi să folosească scule corespunzătoare posibilităţilor şi forţei lor.
Yandex