Descoperire
Dopamina a fost descoperită în anul 1952 de Arvid Carlsson și de Nils-Ake Hillarp, de la Institutul Național de Inimă din Suedia. Dopamina are un rol fundamental în controlul motricității. Suplimentar, este utilizată de specialiști pentru acțiunea sa stimulantă asupra sistemului cardiovascular, reprezentând un medicament de urgență în caz de șoc cardio-genic, infecțios, traumatic sau hipovolemic.
Efect placebo
Studiile efectuate arată că efectul placebo este legat de producția de dopamină.
Creierul uman
Creierul uman are o greutate medie de 1,3 kg, însă există și persoane cu peste 2 kg de materie albă și cenușie. Dimensiunea este influențată în proporție de aproximativ 94% de gene. Statististicile arată că creierul unei femei cântărește mai puțin decât cel al unui bărbat.
Inteligența creierului
Dimensiunile creierului nu sunt o condiție pentru un coeficient de inteligență mare. Este importantă viteza cu care circulă informația prin creier.
Dimensiunea creierului
Există specii cu un creier mult mai mare decât cel al omului. Spre exemplu balenele (între 2,5 și 8 kg, în dependență de specie) și elefanții (4,7 kg). Creier mic au vipera (0,1 grame), broasca țestoasă (0,3 - 0,7 g) și hamsterul (1,4 g).