Durerea în gât vă poate face să vă simțiți groaznic. În acest caz, foarte importantă este igiena personală: spălarea frecventă a mâinilor, nefolosirea tacâmurilor sau a paharelor în comun cu alte persoane, ștergerea tastaturii computerului înainte de a lucra la acesta. Dacă consumați fructe, trebuie să le spălați bine înainte, în așa mod încât particulele de praf să nu ajungă în gură și apoi în gât.
Aceste măsuri simple ajută la înlăturarea bacteriilor și a virusurilor care ar putea ajunge pe mucoasa faringiană. Un alt sfat al specialiștilor este să nu fumați și să nu beți foarte rece ori foarte fierbinte, deoarece vă puneți în pericol mucoasa faringiană.
Spălatul pe mâini
Una dintre cele mai importante măsuri de prevenție este spălatul mâinilor, astfel încât să puteți omorî germenii. Dacă nu aveți la îndemână apă și săpun, puteți folosi soluții antibacteriene ori șervetele umede. În cazul copiilor, este important să îi învățați să se spele pe mânuțe după ce folosesc toaleta.
Împrumutul tacâmurilor
La masă, nu împrumutați lingura sau furculița unei alte persoane, chiar dacă este vorba despre un prieten. Bacteriile care se cantonează în gât pot fi transmise prin acest obicei prost. Medicii mai susțin că nu e bine să împărțiți sandvișul, ciocolata, prăjitura, din care tocmai ați mușcat, cu alți colegi. Mult mai civilizat este să faceți porțiile înainte de a gusta. În plus, nu se indică să beți cu alte persoane din aceeași sticlă de suc ori din aceeași ceașcă de cafea.
Dacă utilizați telefonul de birou, telecomanda ori tastatura computerului în comun cu foarte multe persoane, ar fi bine să îndepărtați bacteriile cu o soluție specială sau cu un șervețel, înainte de a le folosi.
Evitați temperaturile extreme și condimentele
Specialiștii mai spun că este important să nu fumați, să nu beți foarte cald ori foarte rece, să nu mâncați extrem de condimentat și să nu abuzați de băuturile gazoase. Acestea subțiază mucoasa faringiană și distrug perișorii care o apără de obicei. Odată ce mucoasa a devenit vulnerabilă, virusurile și bacteriile vor ajunge să facă ravagii și veți deveni o persoană predispusă la infecții.
Instrumentele medicale
O altă sursă de infecție pot fi instrumentele utilizate de medicul stomatolog. Dacă acestea nu sunt bine sterilizate, după intervențiile făcute fiecărui pacient, bacteriile și virusurile pot ajunge foarte ușor pe mucoasa faringiană.
Transport public
În plus, nu uitați bara de la autobuz. Imediat ce ați ajuns acasă sau la serviciu, mergeți la toaletă și săltați-vă pe mâini.
Gargară cu ceai și feliuțe de lămâie cu miere
În cazul în care nu reușiți să evitați o durere în gât prin aceste măsuri, tot ce puteți face este să încercați să vă ușurați simptomele și să vă tratați corect. Pentru durerile ușoare și moderate, puteți face gargară cu ceai de mușețel și mânca feliuțe de lămâie cu miere.
Dacă se constată că nu e o simplă durere în gât, ci o infecție, trebuie să mergeți la medic, pentru teste și pentru a vă prescrie medicamentele necesare. În mod normal, o astfel de durere ar trebui să dureze cel mult o săptămână. În cazul unei infecții mai severe, poate să apară febra, iar secrețiile din cavitatea bucală să fie mai abundente și mai vâscoase.