Cu ajutorul jucăriilor copilul se familiarizează cu mediul ambiant, acestea servind ca mijloc educativ ce contribuie la dezvoltarea fizică, intelectuală şi estetică a lui. Educaţia copilului pe parcursul primului an de viaţă contribuie la dezvoltarea percepţiei auditive, vizuale şi a mişcărilor care-i permit să-şi schimbe poziţia corpului - să şadă, să se scoale în picioare, să se aşeze, să se apuce cu mâinile de barieră, să se târâie. Iată de ce jucăriile pentru copii trebuie să fie destul de mari, de culori vii, în special roşii, cele care imit sunete - în formă de inele, bile suspendate, sunătoare. Pentru copiii de 2-3 ani creşte asortimentul jucăriilor-se folosesc jucării-animale, păpuşi, mingi, bile, automobile, desene-loto, diafilme. începând cu vârsta preşcolară se recomandă folosirea jucăriilor de construcţie, tehnice, sportive, muzicale ş.a.
In activitatea copiilor este mai raţional să se folosească diferite tipuri de jucării. O răspândire mai frecventă au jucăriile cu subiect. Ele sunt create după chipul şi asemănarea omului, animalelor, obiectelor de uz casnic şi transport şi de multe ori determină subiectul jocului.
Tot mai mult pătrund în viaţa copiilor jucăriile tehnice, care includ mijloacele de deplasare pe pământ, pe apă, în aer; tehnica aplicată în muncă (tractoare, combine, excavatoare); mijloacele de comunicare şi informaţie (telefoane, ciasornice, aparate de radio, de fotografiat, de proiecţie, maşini de cusut şi de spălat); jucăriile mecanice (păpuşi şi animale). Jucăria tehnică trebuie să fie executată corect, fără a fi falsificat materialul, mecanismele deschise. Totodată jucăria trebuie să lărgească orizontul tehnic al copiilor, interesul lor faţă de tehnică. Sunt larg răspândite jucăriile ce reprezintă diferite complete tehnice pentru construcţie.
La jucăriile-distractie se referă figurile hazlii cu sunet şi mişcări neaşteptate ale animalelor, omuleţilor. Acestea pot fi un iepuraş ce sare, o raţă ce măcăieşte, o pasare ce roteşte coada, un clovn ce se rostogoleşte pe scară.
Pentru realizarea sarcinilor înaintate de educaţia fizică sunt necesare jucării sportive care contribuie la dezvoltarea activităţii motorii, a orientării în spaţiu. Aceste jucării se împart în 4 grupe: prima - jucării care dezvoltă mişcările fine ale muşchilor palmelor şi degetelor, capacitatea de a aprecia distanţa din ochi, ingeniozitatea (piese din lemn, fişe pentru diferite jocuri, mozaică, titirez); a doua -jucării pentru antrenarea muşchilor antebraţului şi braţului, dezvoltarea forţei, coordonării mişcărilor mâinilor şi corpului (cercuri, mingi, elice, instalaţi pentru aruncarea inelelor); a treia - jucării care contribuie la dezvoltarea alergatului, săriturilor, la antrenarea muşchilor picioarelor şi a corpului (jucării trase de aţă, cercuri, căluţi, coarde, patine, biciclete, automobile cu pedale); a patra - jucării pentru jocurile în grup în care copiii se întrec în ceea ce priveşte precizia, rapiditatea, care contribuie la dezvoltarea relaţiilor reciproce în colectiv, mişcărilor sincronice (tenisul de masă, baschetbalul).
În educaţia estetică, dezvoltarea auzului muzical, aptitudinilor perceptive pentru tonuri o mare importanţă au jucăriile muzicale şi sonore. Acestea reprezintă diferite sunătoare, clopoţei, fluieraşe, ţambale, metalofoane, armonici, muzicuţe, pianuri ş.a.
La un şir de activităţi şi înscenări teatrale pot fi folosite jucăriile teatrale (personajele teatrului de păpuşi, complete pentru jocurile creatoare cu elemente de înscenare) care îi captivează pe copii, îi apropie de reprezentaţia teatrală, îi conduc în jocul teatral propriu, le îmbogăţesc percepţia artistică.
Pentru dezvoltarea multilaterală a copiilor sunt necesare şi jocurile didactice (bile, piramide, ciuperci multicolore).
Un grup aparte constituie jocurile de masă şi tipărite (loto, ilustrate perechi, cuburi) care dezvoltă la copil agerimea, îl învaţă să depăşească greutăţile în cadrul unei competiţii.
O parte componentă obligatorie din asortimentul de jucării o constituie materialele de construcţie (prisme, conuri, cilindre, arcuri, bare, cercuri), care dezvoltă la copil atenţia, capacitatea de a construi, activitatea motorie.
De organizarea sărbătorilor sunt legate jucăriile pentru balul mascat, jucăriile pentru brad.
Confecţionarea şi livrarea jucăriilor sunt supuse unui control sanitar riguros. Prin urmare, jucăriile trebuie să corespundă cerinţelor sanitaro-igienice privind materialul, greutatea, culoarea, forma, dimensiunile, construcţia. Totodată ele trebuie să asigure securitatea în procesul folosirii, să fie acoperite cu vopsele netoxice, să fie durabile, uşoare, de dimensiuni nu prea mari, să se supună unor îngrijiri igienice, să fie estetice, să nu producă zgomot mare.
Pentru confecţionarea jucăriilor se folosesc numai materiale nedăunătoare, care nu conţin substanţe toxice, se curăţă şi se dezinfectează uşor (lemn, metal, ţesături, cauciuc, celuloid, mase plastice), ce corespund cerinţelor reglementate de STAS, condiţiilor tehnice. Nu se recomandă folosirea deşeurilor, blănii şi a pielii nedezinfectate, a lemnului cu umiditatea mai mare de 12%. Nu se admite confecţionarea jucăriilor din sticlă (pentru copii în vârstă de până la 3 ani); confecţionarea din metal a jucăriilor ori a elementelor ce se aruncă; folosirea materialelor (pentru umplerea cavităţii interne a sunătoarelor) volumul cărora se măreşte mai mult de 5% într-un mediu umed. Detaliile jucăriilor muzicale, care se introduc în gură, trebuie confecţionate din materiale care se dezinfectează uşor şi nu îmbibă umezeala.
Greutatea şi dimensiunile jucăriilor trebuie să corespundă forţei musculare a copilului, mărimii mâinii. Greutatea jucăriilor nu trebuie să depăşească 100 gr - pentru copiii de vârstă antepreşcolară, 400 gr - pentru preşcolari şi 800 gr - pentru şcolarii mici.
Multe jucării se vopsesc în culori vii cu vopsele de ulei şi se acoperă deasupra cu 2-3 straturi de lac străvezui până când se formează o peliculă rezistentă, care nu se dizolvă. Mingile mari, păpuşile se vopsesc cu lacuri rezistente lipsite de miros. Stratul de vopsea şi lac trebuie să fie rezistent la acţiunea salivei, sudorii, la spălatul cu apă caldă, săpun, clorură de var (2%).
După formă şi construcţie jucăriile trebuie să excludă posibilitatea traumatismelor, nu trebuie să aibă vârfuri ascuţite şi tăioase, margini nerotunjite. Elementele jucăriilor compuse din mai multe părţi (piramide, inele, bile) trebuie să aibă un diametru de cel puţin 32 mm, iar a celor care se folosesc pentru umplerea sunătoarelor - nu mai mic de 5 mm.
Distanţa dintre elementele jucăriei legate prin laţ trebuie să fie de la 5 până la 12 mm în funcţie de unghiul de deschidere. Jucăriile optice (filmoscoapele, caleidoscoapele, lunetele) nu trebuie să provoace încordarea ochiului şi schimbarea spontană a focalizării, imaginea literelor trebuie să fie de cel puţin 2,75 mm.
Filmoscoapele trebuie să aibă o clapă (pentru a apăra al doilea ochi) şi un ocular cu o putere de mărire de 4 şi mai multe ori. Jucăriile voluminoase (cu mărimea liniară mai mare de 350 mm) care se folosesc la jocurile pe apă trebuie să aibă nu mai puţin de 2 camere pentru aer cu mărimea cordonului de sudare nu mai mică de 1,5 mm şi să suporte o forţă de acţiune de 300 N.
Tensiunea maximă a jucăriilor electrice nu trebuie să depăşească cifra de 12 W pentru copiii de vârstă preşcolară şi de 18 W - pentru elevi.
Nivelul sunetului jucăriilor care produc zgomot nu trebuie să depăşească 65dBA - pentru cele care se folosesc în încăperi, 75 dBA -pentru cele care se folosesc afară (la o distanţă de 50 cm), 95 dBA-pentru cele ce produc un sunet impulsiv (la distanţa de 25 cm.)
La jocurile de masă şi cele tipărite înălţimea literelor trebuie să fie nu mai mică de 2,3 mm (pentru jocurile destinate copiilor în vârstă de până la 10 ani) şi de 1,75 mm - pentru ceilalţi. Capătul detaliilor jucăriilor de asaltare, de aruncare (armă, pistol, arc) trebuie să fie apărat cu un înveliş de gumă (diametrul de 20 mm).
În instituţiile de copii fiecare grupă trebuie să aibă jucăriile sale, care se păstrează în dulapuri cu geamuri sau în lăzi. Jucăriile, destinate jocurilor în aer liber pe teren, se păstrează separat.
Jucăriile noi procurate înainte de a fi aduse în grupă trebuie spălate (15 min) cu apă caldă (37°C) şi săpun, uscate la aer, iar cele moi - scurse de apă. In instituţiile de copii jucăriile trebuie spălate de 2 ori pe zi (în grupa mică de creşă), iar în celelalte- o dată pe zi, cu apă caldă, săpun ori într-o soluţie de 2% bicarbonat de natriu, clătite cu apă caldă şi uscate. Rochiţele păpuşilor se spală, se calcă ori se schimbă cu altele noi. Jucăriile moi (ursuleţii, motănaşii) se dezinfectează cu ajutorul lămpilor bactericide în decurs de 30 min. la distanţa de 25 cm.
Instituţiile de copii nu trebuie să procure jucării moi, de lână, muzicale (care se introduc în gură), din porolon, deoarece sunt mai puţin igienice.
Confecţionarea şi realizarea jucăriilor trebuie să fie supusă unui control riguros din partea igieniştilor înainte de a fi puse în producţie şi în vânzare. Modelul jucăriilor şi condiţiile tehnice de executare trebuie să fie aprobate de organele serviciului sanitaro-antiepidemic. Persoanele încadrate în confecţionarea şi realizarea jucăriilor sunt supuse unui control medical preventiv şi curent.