Astazi lista de boli venerice s-a marit, iar oamenii se adreseaza la medic cu asa maladii cum ar fi: chlamydioza, herpesul genital, trichomonaza, HIV, mycoplasma, ureaplasma, ne mai vorbind de sifilis si gonoree.

Nu va bazati pe noroc si nu asteptati ca boala o sa va evite pe dvs. Unele infectii nu dau nici un motiv de ingrijorare, cateva luni. Dupa relatii sexuale intamplatoare, adresati-va cat mai rapid la medic pentru a evita sarcina nedorita si infectia. Perioada, care va permite sa evitati aceste consecinte nedorite, este de maxim 72 de ore.

Sifilisul se transmite doar prin contact sexual. Agentul patogen - bacteria spirocheta, sub forma de tirbuson. In afara organismului ea imediat moare. Primele simptome ale bolii pot fi detectate in trei saptamani dupa contactul sexual neprotejat. Uneori, perioada de incubatie este de 3 luni. Simptomul de care va puteti da seama ca sunteti infectat este sancrul dur, care se formeaza pe mucoasa vaginala. Sancrul este de marimea unui bob de mazare din care se elimina lichid.

Uneori femeia nici nu observa sancrul, iar acesta dispare in cateva zile. Femeia nu simte disconfort sau anumite probleme de sanatate. Dupa cateva saptamani, urmeaza a doua etapa. Pe corp apar eruptii, parul incepe sa cada, apar leziuni in cavitatea bucala, piele, organe genitale si nas. Daca nu se actioneaza medicamentos, aceste simptome vor disparea, dar sifilisul va submina organismul din interior. Perioada latenta poate dura mai multi ani, iar infectatii aparent sanatosi vor infecta alti parteneri.

Gonoreea - una dintre cele mai vechi boli. Ea a fost cunoscuta inca din Grecia antica. Gonococii se transmit nu numai prin contact sexual, dar se pot transmite si prin paduchi pubieni. La femei infectia practic niciodata nu se manifesta, dar la barbati dupa cateva zile de la infectare apar probleme cu urinarea. Diagnosticul se pune atunci cand boala este bine stabilita in organism femeii si simptomele include durere in timpul actului sexual, febra, greata, tulburari menstruale, dureri de spate si stomac. Pentru a evita aceste simptome neplacute se solicita tratament cu antibiotice.

Promiscuitatea genereaza boli “ascunse”. Majoritatea bolilor cu transmitere sexuala se comporta in organism neobservat.

Chlamydia, de exemplu, la fel de raspandita ca gripa, dar se diagnosticheaza de o suta de ori mai putin.

Cel mai frecvent aceasta maladie se aduce de turisti, din zonele calde. Chlamydia poate fi transmisa prin intemediul obiectelor de igiena personala: burete sau prosop. Intr-un mediu umed bacteria poate rezista pana la cinci zile. De aceasta boala se pot infecta si femeile care evita relatiile ocazionale. Acest lucru se poate intampla in timpul unei infectii intestinale, atunci cand organismul are accesul liber la bacterii.

Medicii recomanda ca toate femeile sa faca periodic un test de urina si frotiu din colul uterin, pentru a depista maladia in stadii incipiente.

Mycoplasma si ureaplasma provoaca asa maladii ca uretrite, prostatite la barbati si vaginite, salpingite, uretrite, dereglari ale functiei fertile, avorturi, pielonefrite la femei. In organismul masculin, purtatorii de ureaplasme sunt spermatozoizii. Aceste infectii se intalnesc, mai frecvent, la indivizii sexual activi si deseori ei sunt asimptomatici. Tratamentul mycoplasmei este ineficient cu antibiotice din grupul penicilinei si cefalosporinei.

Pe cale sexuala se pot transmite si virusurile cum ar fi HIV (Virusul Imunodeficientei Umane), care la fel este asimptomatic, dar in final indivizii infectati ajung la stadiul SIDA, dezvolta un deficit al sistemului imunitar si pot deceda de la o infectie banala; virusul hepatitelor virale B, C.

Pentru a evita toate aceste probleme, care pun in pericol sanatatea dvs. e necesar sa va protejati sau sa evitati relatiile sexuale ocazionale.
Yandex