Sanatoriile pentru parinti cu copii sunt institutii medico-profilactice specializate destinate tratamentului sanatorial al adultilor (parintilor) si copiilor in varsta de 4-14 ani, care sufera de boli ale sistemelor nervos, cardiovascular, organelor respiratorii, digestive, de excretie, aparatului locomotor si pielii.
Odata cu masurile de profilaxie, insanatosire si odihna. in aceste sanatorii se organizeaza munca de educatie si instruire a copiilor. Numarul de copii in sanatoriile date constituie in medie ceva mai mult de 50% din capacitatea lor (un parinte cu 1-2 copii). Dintre adulti 88% sunt femei (mame) bolnave.
E rational ca sanatoriile pentru parinti cu copii sa dispuna de 300-500 de locuri. Pe lotul de pamant (170-180 m2 la un loc) se proiecteaza urmatoarele zone functionale principale: zona cladirilor sanatoriului, zona parcului, zona sportiva - de asanare si cea de gospodarie.
Zona parcului include terenuri de odihna, alee pentru plimbari, pavilioane de tratament climateric, terenuri de jocuri pentru copii, dans, estrada s a. Terenurile de jocuri pentru copii in functie de varsta se amenajeaza cu divers utilaj pentru jocuri mobile - labirinte, scari, drumulete s.a. Aceste terenuri trebuie sa aiba un invelis de iarba si sa fie netede. Pavilioanele de tratament climateric vor avea solarii si aerarii din contul a 50% locuri din capacitatea sanatoriului si respectiv 4,5 m2 si 3,5 m2 pentru un loc.
In zona sportiva si de insanatosire sunt proiectate terenuri de jocuri sportive (badminton, volei, tenis de masa s.a.) si educatie fizica medicala. Plajele sanatoriului trebuie sa aiba 35-40% locuri din capacitatea lui, iar pentru un loc - 8-12 m2.
Zona de gospodarie, care ocupa 2-3% din teritoriul total al sanatoriului, include, de regula: garajul, cazangeria, spalatoria, depozite s.a. Ea are o intrare separata. Cladirea sanatoriului se proiecteaza pentru maximum 5 etaje. Ea include urmatoarele grupe de incaperi:
1. Sectia de internare si izolatorul-antreul, garderoabele si registratura - 45-50 m2, cabinetul medicului de serviciu -12 m2, filtrul sanitar -16 m2; capacitatea izolatorului - un loc la 50 de copii si un loc la 250 de adulti. In izolator sunt 2 boxe (3 paturi) - 45-100 m2, cabinetul medicului -12 m2 si sala de tratamente -18 m2, bufetul -8 m2 s.a.
2. Dormitoarele-saloane, fiecare pentru 2-3 locuri a cate 6 m2 la un loc cu blocuri sanitare (lavoare, scaune de toaleta, cazi). La fiecare 50 de paturi (sectie) - un cabinet al medicului - 12 m2, sala de tratamente - 12 m2, salon de odihna - 30 m2 s.a.
3. Sectia de tratament si diagnosticare - laborator clinic si biochimic, cabinete: diagnostic functional, fizioterapie, masaj, fotarii s.a.
4. De odihna - sala festiva si cinematograf, terenuri de distractii, discoteci, sali de lectura s.a.
5. Blocul alimentar cu suprafata totala - 620-1190 m2, inclusiv sufrageria - 350-700 m2 cu 1,4 m2 la un loc.
6 Incaperile administrative (cabinetul medicului-sef, contabilitatea, sectia cadre, blocul sanitar s.a) - 80-100 m2.
Toate aceste grupe de incaperi trebuie sa fie bine incalzite, aerisite si intretinute in ordine.