Prin histerectomie se înțelege ablația chirurgicală a uterului în totalitate sau parțial. De multe ori reprezintă operația ce poate salva viața pacientelor cu cancer de corp uterin sau de col, însă această intervenție chirurgicală are multe indicații în patologia genitală feminină, dincolo de afecțiunile neoplazice.

Histerectomia se face în caz de
  • fibrom uterin, dacă fibromul antrenează complicații;
  • metroragii severe care nu pot fi controlate cu ajutorul altor tratamente;
  • prolapsul genital;
  • endometrioza care nu răspunde tratamentui;
  • cancer de ovare;
  • cancer de corp uterin sau de col;

Cu toate că fiecare femeie care a suferit o operație de îndepărtare a uterului are propria sa reacție postoperatorie, multe schimbări sunt comune tuturor pacientelor supuse intervenții chirurgicale date.

Urmările histerectomiei
De multe ori, histerectomia se asociază cu rezecția chirurgicală a trompelor uterine și a ovarelor. Atunci când se pune diagnosticul de cancer uterin, ovarele trebuie înlăturare pentru că hormonii secretați stimulează creșterea și dezvoltarea tumorii. Trebuie îndepărtate, de asemenea, în cazurile mai severe de endometrioză. În general, trompele uterine sunt eliminate împreună cu ovarele deoarece sunt atașate de acestea și nu mai au nici un rol din moment ce uterul și ovarele au fost îndepărtate.

Dacă împreună cu uterul intervenția chirurgicală a îndepărtat și ovarele, în perioada postoperatorie vor apărea bufeuri și manifestări specifice menopauzei, asemănătoare celor care însoțesc instalarea fiziologică a menopauzei. Medicul recomandă în acestă situație o terapie de substituție estrogenică împreuna cu alte tipuri de medicamente pentru a ameliora simptomele.

Terapia de substituție hormonală contribuie și la micșorarea riscului de osteoporoză, protejează de afecțiuni cardiace și ajuta la menținerea libidoului. Există femei care nu pot beneficia de terapia de substituție hormonală. Spre exemplu, pacientele cu unele boli de ficat sau cele care au un istoric de tumori hormon - dependente, cum este cancerul de sân, nu pot primi terapie hormonală.

Schimbările apărute în aspectul intim al vieții unei femei cu histerectomie pot fi foarte variate și sunt de obicei combinația între reacția psihică și reacția fizică după operație. De multe ori, lipsa hormonilor sexuali ca urmare a îndepărtării ovarelor, conduce la o înrăutățire a vieții sexuale. Aceste femei pot acuza disconfort în timpul actului, ca urmare a uscăciunii vaginale, sexul fiind dureros, iar libidoul scăzut. În alte cazuri, viata intimă este la fel ca înainte de operație, iar unele femei sunt mai relaxate deoarece nu mai ai grija unei sarcini nedorite.

Multe doamne înregistrează reacții emoționale foarte puternice, mergând până la depresie, după o histerectomie. Înlăturarea uterului și ovarelor condamnă o femeie la incapacitatea fiziologică de a mai procrea vreodată. Aceasta de multe ori este o sursă de stres psihic, generând diverse tulburări emoționale care persistă o perioadă de timp.

Reacția emoțională după histerectomie este legată și de vârsta pacientei. Femeile mai înaintate în vârstă, apropiate de perioada menopauzei, care au deja copii, suportă mai ușor schimbarea care a survenit în organismul lor. Însă, femeile tinere, care încă nu și-au întemeiat familia, impactul psihologic al histerectomiei este mai mare, iar recuperarea e mai grea. În cazurile date, trebuie acordată o atenție mai mare alternativelor histerectomiei, atât de către medic cât și de către pacientă: miomectomia în locul histerectomiei pentru tumori fibroide, intervenții laparoscopice pentru endometrioză, terapie medicamentoasă ca primă intenție de tratament acolo unde este cazul. Acestea au riscurile și beneficiile lor, însa în unele cazuri pot evita o histerectomie, iar fertilitatea este păstrată în continuare.

Supravegherea psihologică înainte și după intervenție poate ajuta la limitarea acestor tulburări emoționale. Dacă medicul discută cu pacienta înainte de intervenție despre eventualele consecințe ale operației, tulburările postoperatorii sunt semnificativ mai reduse.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment