Hepatita cronică B reprezintă una dintre cele mai des întâlnite infecții ale ficatului. Ea prezintă simptome specifice: stări de oboseală, febră, lipsa apetitului, dureri musculare, piele sau ochi galbeni (icter). Din această cauză, maladia poate rămâne nediagnosticată mulți ani.
Virusul hepatitei B se poate transmite ușor de la o persoană infectată la alta prin sânge sau secrețiile organismului. Unui risc înalt se expun persoanele care fac sex neprotejat, care folosesc în comun obiecte de igienă personală (aparatul de ras sau periuța de dinți) sau cei care călătoresc în țările unde boala este cu o răspândită mare. Unica cale de a afla dacă o persoană are hepatita B este efectuarea unui test de sânge.
Dacă rezultatul este pozitiv, medicul poate recomanda alte investigații de specialitate pentru a cunoaște în ce stare este ficatul. Dacă este netratată, hepatita B poate duce de 3 - 4 ori mai rapid decât hepatita cronică C la ciroză hepatică și cancer hepatic.
Hepatita cronică B ridică semne de întrebare în întreaga lume, în special în Europa și în Orientul Mijlociu. În toată lumea sunt înregistrați 400 de milioane de bolnavi. Principala cale de prevenire a hepatite B este vaccinarea.