Cheratita
Dat fiind că stratul epitelial al corneei reprezintă o continuare a conjunctivitei, inflamațiile mucoasei conjunctivale pot fi urmate de inflamații ale corneei, numite cheratite. Un semn important pentru recunoașterea cheratitei poate fi învățat de oricine.

Bolnavul este pus să privească spre fereastră; imaginea ferestrei; oglindită în ochiul bolnavului, nu este lucioasă și cu contururi nete, ci are aspect mat și șters, ca și când suprafața ochiului ar fi fost unsă cu o grăsime. Cheratita poate fi determinată de infecții, corpi străini sau apare în cursul anumitor boli generale (tuberculoza, sifilis).

Ulcerul cornean
Este o boală destul de frecventă, dată de cauze variate. În orice afecțiune corneană trebuie consultat de urgență medicul, deoarece un tratament necompetent poate fi urmat de tulburări de vedere sau pierderea vederii la ochiul afectat.

Irita
Între cornee și cristalin este situat irisul, o membrană cu o culoare care diferă de la un om la altul. Ea prezintă un orificiu central (pupila). Inflamația irisului poartă numele de irită. Simptome: irisul este tumefiat și decolorat, iar pupila nu reacționează la lumină.

Vederea este mai mult sau mai puțin tulburată. Rareori boala se însoțește de dureri de ochi sau de cap. Cauzele iritei pot fi de ordin extern (ulcer coreean, leziuni oculare infectate, afecțiuni ale cristalinului) sau de cauză internă (boli reumatice, sifilis, tuberculoză, gonoree). Orice caz de irită trebuie văzut și tratat neîntârziat de medic.

Viciile de refracție
Dintre defectele de refracție a luminii în interiorul globului ocular care duc la tulburări de vedere, cele mai frecvente și importante sunt miopia și hipermetropia.
Yandex