Ulcerul gastro-duodenal reprezintă o afecțiune ce evoluează cu episoade periodice dureroase, alternând cu perioade de remisiune a simptomatologiei. Cauzele care duc la dezvoltarea maladiei sunt foarte variate, momente de stres, predispoziția genetică, alimentația necorespunzătoare, alcoolul, țigările, unele medicamente, ciocolata, cafeaua, boli predispozante ca pancreatita cronică, ciroza, boala Crohn.
Ulcerul gastro-duodenal, o afecțiune cu episoade periodice dureroase
Tabloul clinic al ulcerului gastro-duodenal
Tabloul clinic include durerea epigastrică, o durere cu caracteristici diferite de la individ la individ (crampe, arsuri, junghiuri, jenă difuză etc.), situată imediat sub stern (“în capul pieptului”). De asemenea, pacienții mai pot avea stări de greață și chiar vărsături, dureri de cap, balonări, eructații, micșorarea sau mărirea poftei de mâncare etc.

În general, durerea apare înainte de masă (este mai intensă), după care dispare un timp, urmând să reapară. În cazul ulcerului gastric, durerea poate să nu dispară după masă, ori chiar dacă se remite, ea va reapărea la un interval foarte mic după ingestia de alimente, la aproximativ jumătate de oră. În ulcerul duodenal însă, durerea dispare după masă și reapare mai târziu, la un interval de câteva ore). Durerea cauzată de ulcerul gastric apare mai ales vara și iarna, pe când cea din ulcerul duodenal apare în special primăvara și toamna.

Diagnosticul ulcerului gastro-duodenal
Cea mai eficientă analiză, mai completă și clară este endoscopia digestivă superioară, cu toate că datorită faptului că este cam neplăcută, pacienții refuză să facă această analiză ca prima opțiune în diagnostic.

Pe lângă această metodă, un ulcer poate fi descoperit prin intermediul altor analize, spre exemplu la un tranzit baritat (pacientul e pus să bea o soluție de bariu după acre face o radiografie), însă cea care pune diagnosticul de certitudine rămâne tot endoscopia digestiva superioară.

Se mai pot face determinări ale anticorpilor anti-helicobacter pylori (bacteria care este responsabilă de această afecțiune), testul respirator la uree marcată, identificarea din sucul gastric sau din masele fecale.

Tratamentul ulcerului gastro-duodenal
Metoda de tratament este variată și individualizată pacientului. Se pot utiliza combinații medicamentoase de tip anti-secretorii, de eradicare a infecției cu Helicobacter pylori, medicamente antiacide sau care stimulează protecția gastrică și factorii cu rol de pansament gastric etc. Dacă patologia ulceroasă nu prezintă remedieri după 4 săptămâni de tratament se recurge la chirurgie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment